Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Yes I speak !! You don't believe me? Simply Amazing!

on Κυριακή 23 Αυγούστου 2009





Kitten still "loves" puppy!!!

on Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Kittie goes for a roll

on Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009



10 Cutest Cat Moments!!




Drunk Kittie ...




Δεξιά για τις γάτες...αριστερά για τους γάτους


Τελικά δεξιόχειρες και αριστερόχειρες φαίνεται πως δεν υπάρχουν μόνο στον κόσμο των ανθρώπων. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον κόσμο των γάτων, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να μιλάμε για «αριστεροπόδαρους» και «δεξιοπόδαρους»!





Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό “Animal Behaviour” (Συμπεριφορά Ζώων), έγινε από τις ψυχολόγους Ντέμπορα Γουέλς και Σάρα Μίλσοπ του πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ της Β.Ιρλανδίας, σύμφωνα με το New Scientist.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι θηλυκές γάτες γενικά έχουν προτίμηση στο δεξί πόδι και οι αρσενικοί γάτοι στο αριστερό πόδι. Οι προτιμήσεις αυτές εκδηλώνονται συστηματικά, όταν οι γάτοι/ες εκτελούν διάφορες δραστηριότητες.

Όσο πιο απαιτητικό είναι αυτό που πρέπει να κάνουν, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνουν με το «καλό» πόδι τους, ενώ αν η δραστηριότητα είναι απλή, τότε μπορεί να την εκτελέσουν με οποιοδήποτε πόδι.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την χρησιμοποίηση των χεριών από τους ανθρώπους, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας αυτού που πρέπει να κάνουν. Μια πόρτα κάποιος μπορεί να την ανοίξει με οποιοδήποτε χέρι, αλλά όταν πρέπει να γράψει, θα καταφύγει στο «καλό» του χέρι.

Οι ιρλανδές ψυχολόγοι έβαλαν δεκάδες γάτες να ξετρυπώσουν ένα ψαράκι από ένα βαζάκι που ήταν πολύ μικρό για να χώσουν το κεφάλι τους μέσα τους, έτσι ώστε οι γάτες έπρεπε αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουν το πόδι τους. Σε όλες τις περιπτώσεις (πλην μιας μόνο γάτας), οι θηλυκές χρησιμοποίησαν το δεξί τους πόδι, ενώ όλοι οι αρσενικοί το αριστερό τους (ένας γάτος ήταν ικανός και με τα δύο πόδια!). Όταν η δραστηριότητα έγινε πιο απλή (έπρεπε να πιάσουν ένα πλαστικό ποντικάκι που κρεμόταν στον αέρα ή συρόταν στο πάτωμα δεμένο με ένα σπάγκο), όλες οι γάτες –αρσενικές και θηλυκές- χρησιμοποίησαν τόσο το δεξί όσο και το αριστερό πόδι τους, περίπου με την ίδια συχνότητα.

Οι διαφορές στα επίπεδα των ορμονών ανάμεσα στα δύο φύλα των γάτων μπορεί να εξηγούν την προτίμηση στο ένα ή το άλλο πόδι, σύμφωνα με τις ερευνήτριες. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το προγεννητικό επίπεδο της τεστοστερόνης με την αριστεροχειρία. Εξάλλου άλλες μελέτες άλλων ζώων – σκύλων και αλόγων- έχουν επίσης ανακαλύψει παρόμοιες προτιμήσεις στην χρησιμοποίηση των άκρων ανάλογα με το φύλο του ζώου.

Ηλικία και Γεράματα!!!



Μήπως η γατούλα σας φαίνεται κουρασμένη, ανόρεχτη και κοιμάται πολύ, χωρίς να είναι άρρωστη; Μήπως έχει εμφανίσει παραξενιές; Μήπως έχει "ξεχάσει" αγαπημένες της ασχολίες ή θέλει να είναι δίπλα σας συνέχεια; Μήπως έχει φτάσει ήδη τον 7ο χρόνο της ζωής της;
Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι μεγάλωσε!! Μπορεί στα μάτια σας να είναι ακόμα το γατάκι που ταϊζατε σαν να ήταν το μωρό σας και έτρεχε απόδω κι από κει γεμάτο όρεξη για παιχνίδι και σκανταλιές αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική...



Σε "ανθρώπινα" μέτρα, μια γάτα:

* 6-9 ετών θεωρείται μεσήλικας, συνομήλικη με έναν άνθρωπο στα 40-52
* 9-13 έχει την ίδια ηλικία με κάποιον 52-65 χρονών
* 13-17 χρονών αν ήταν άνθρωπος θα ήταν ήδη 65-85!!
* 17-19 ετών είναι σαν έναν άνθρωπο σε βαθιά γεράματα (83-92 ετών)
* 19-22 χρονών, θα ήταν άνθρωπος που αγγίζει τον έναν αιώνα ζωής!!(92-100 χρονών)

Τα σημάδια του χρόνου

Κάποια συνηθισμένα σημάδια του χρόνου στη συμπεριφορά της γάτας σας, τα οποία πρέπει να προσέχετε, αλλά όχι και να σας τρομάζουν, είναι τα εξής:

1. Έλλειψη επιθυμίας για παιχνίδι και σωματική δραστηριότητα, αδυναμία στο σκαρφάλωμα

Με το πέρασμα των χρόνων οι μύες της γάτας εξασθενούν και τα κόκκαλά τους πονάνε, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί κάποιο σπάσιμο. Αυτό παρατηρείται αρχικά όταν ο καιρός είναι κρύος και υγρός, αλλά σιγά σιγά θα διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα του μυικού πόνου εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, ανεξάρτητα από τον καιρό. Παίξτε με τη γατούλα σας, αναγκάζοντάς την να κινηθεί αλλά όχι στους έντονους ρυθμούς που παίζατε παλιά. Αν ξαπλώσει στο πάτωμα ή λαχανιάσει σημαίνει πως δεν αντέχει άλλο, οπότε δεν θα πρέπει να την πιέσετε. Αφήστε τη να ξεκουραστεί.
Αν της αρέσει να ανεβαίνει ψηλά και παρατηρήσετε ότι το σκέφτεται αρκετά πριν πηδήξει και "ζυγίζει" το άλμα της περισσότερο από το κανονικό, βοηθήστε τη. Χωρίστε το ύψος στη μέση με ένα σκαμνί ή μια καρέκλα. Θα τη δευκολύνετε, θα την ξεαγχώσετε και θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή της...

2. Μειωμένη αντοχή στο κρύο και την υγρασία

Κυρίως το χειμώνα και γενικά της ώρες της ημέρας με αυξημένη δροσιά ή υγρασία η γάτα σας αποφεύγει να βγαίνει έξω. Το τρίχωμά της μπορεί να είναι πλούσιο, αλλά είναι πιο λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν την προστατεύει αρκετά. Μην την πιέζετε να βγει έξω αν δε θέλει. Αν αποφασίσει τελικά να βγει έχετε το νου σας να μπορέσει να μπει πάλι μέσα όταν θελήσει και ελέξτε το τρίχωμά της. Αν είναι υγρό, σκουπίστε τη με μια πετσέτα. Καλό θα είναι να μην την αφήνετε έξω όλη τη νύχτα και, αν αυτό δεν γίνεται, φτιάξτε της ένα ζεστό και προστατευμένο από το κρύο κρεβατάκι.

3. Ελαττωμένη όρεξη, νάζια στο φαγητό


Αυξήστε την ποικιλία των γεύσεων της τροφής της ώστε να βλέπει το φαγητό της σα λιχουδιά, κάτι που θα της δίνει "κίνητρο" να το φάει. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για έναν έλεγχο στα δόντια της.

4. Εξασθένιση του αισθήματος της δίψας

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό. Αυξημένη προσοχή χρειάζεται αν η γάτα σας έχει προβλήματα με τα νεφρά της. Αν διαπιστώσετε κάποιο πρόβλημα, ενημερώστε το γιατρό σας

5. "Παράπονα" κατά την ούρηση και δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους

Αν η γάτα σας γκρινιάζει την ώρα που χρησιμοποιεί την άμμο της, ίσως σημαίνει ότι αισθάνεται πόνο.
Επίσης, αν παρατηρήσετε απώλεια βάρους, μπορεί να έχει εντερικά προβλήματα και να μην απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από την τροφή της.
Και στις δύο περιπτώσεις, ρωτήστε οπωσδήποτε το γιατρό σας.

6. Κοιμούνται περισσότερο

Αφήστε τες!! Φτιάξτε τους ένα άνετο και ζεστό κρεβάτι και αφήστε τις να χουχουλιάσουν. Αν παρατηρήσετε υπερβολική υπνηλία ξέρετε τι να κάνετε: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

7. Θέλει να βρίσκεται κοντά σας περισσότερες ώρες

Όσο περνάνε τα χρόνια θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να σας αποχωριστεί, έστω και για λίγη ώρα. Αφήστε τη να έχει πρόσβαση στο δωμάτιο που είστε, δώστε της περισσότερα χάδια και αγκαλιές. Αν είναι δυνατό, το βράδυ για παράδειγμα, περιμένετε να κοιμηθεί πριν φύγετε από το δωμάτιο.

Σωστή διατροφή


Για να ζήσει όμως η γατούλα σας χαρούμενα γεράματα πρέπει να φροντίσετε να της παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα εξασφαλίζει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, στην ποσότητα που τα χρειάζεται.
Γενικά, οι ηλικιωμένες γάτες τείνουν να βάζουν βάρος ακόμα και αν τρώνε μικρότερη ποσότητα φαγητού από ότι συνήθιζαν. Αυτό οφείλεται είτε στην επιβράδυνση του μεταβολισμού τους είτε στην ελάττωση της άσκησης (και τα δύο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης της ηλικίας). Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας: καρδιοαναπνευστική δυσλειτουργία, δερματικές ασθένεις, πόνοι στις αρθρώσεις.
Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα της αύξησης του βάρους μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες της γάτας:

* Ελαττώστε τις μερίδες φαγητού που της δίνετε ή δώστε της φαγητό με λιγότερες θερμίδες.
* Βεβαιωθείτε ότι η τροφή της είναι ισορροπημένη, εύγεστη και εύπεπτη και περιέχει κάλιο και ταυρίνη.
* Αυξήστε (σε συνεργασία με το γιατρό σας) τις φυτικές ίνες που καταναλώνει η γάτα σας, ιδίως αν υποφέρει από δυσκοιλιότητα.
* Καλό είναι το φαγητό που της δίνετε να είναι σε θερμοκρασία σώματος, ώστε να φαίνεται πιο ελκυστικό στη γάτα σας.
* Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε μέταλλα και πρωτεΐνες.
* Μη δίνετε στη γάτα σας σνακ και λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα.

Κάποιες άλλες γάτες όμως παρουσιάζουν ελάττωση βάρους καθώς μεγαλώνουν, κάτι που υποδηλώνει προβλήματα υγείας: κακή λειτουργία της καρδιάς, προβλήματα στα δόντια, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια γεύσης.
Βέβαια σε όποια από τις δύο περιπτώσεις κι αν ανήκει η γάτα σας, η καλύτερη ιδέα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό της.

Ιατρική παρακολούθηση


Καθώς τα χρόνια περνούν, είναι επιτακτική η ανάγκη για ιατρική παρακολούθηση της γάτας σας τουλάχιστον μία, ή ακόμα καλύτερα δύο φορές το χρόνο, ή και παραπάνω ανάλογα με την ηλικία της. Εκτός από τους συνήθεις ελέγχους, ο γιατρός μπορεί να κάνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις όπως πλήρη αιματολογικό έλεγχο, εξετάσεις ούρων και κοπράνων, ηλεκτροκαρδιογράφημα κ.λπ.
Πολύ σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές της συμπεριφοράς της γατούλας σας, οι οποίες μπορούν να υποδηλώνουν κάποια παθολογική κατάσταση, και να ενημερώνετε το γιατρό σας. Εκτός από τις αλλαγές συμπεριφοράς, μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να ελέγχετε τη γάτα σας, π.χ. ψάχνοντας το σώμα της για τυχόν κύστεις, ή ελέγχοντας τα ούλα της ή τα αυτάκια της, ακόμα και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ενημερωθείτε από το γιατρό σας για τις συνηθέστερες ασθένειες που παρουσιάζονται στις ηλικιωμένες γάτες, έτσι ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τυχόν συμπτώματά τους.

Ακόμα και αν πέρασαν τα χρόνια δεν υπάρχει λόγος να μην χαίρεστε τη γάτα σας! Βοηθήστε τη να νιώσει άνετα και θυμηθείτε ότι σε αυτή την ηλικία θα ζητάει την αγάπη, την αγκαλιά και τη φροντίδα σας περισσότερο από ποτέ!
Και μη φοβάστε ότι θα τη "χάσετε". Το προσδόκιμο ηλικίας έχει αυξηθεί στην εποχή μας. Οι περισσότερες γάτες, με σωστή φροντίδα, ξεπερνούν τα 10 χρόνια, φτάνουν τα 15 με 17 και ίσως, γιατί όχι, τα 20 χρόνια!!!

Χρωματισμός

on Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009


Το ανακάτεμα των γονιδίων και το ταίριασμά τους, μας έδωσε περισσότερους από 300 συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων στις σημερινές οικόσιτες γάτες. Για να γίνει διάκριση όλων αυτών των συνδυασμών, χωρίστηκαν σε πέντε γενικές κατηγορίες, οι οποίες είναι:



* συμπαγές χρώμα (solid)
* ραβδωτό (tabby)
* σκιασμένο (shaded)
* μερικώς χρωματισμένο (particolor) και
* με χρωματιστά άκρα (pointed).

Συμπαγές χρώμα

Μία γάτα θεωρείται ότι έχει συμπαγές χρώμα όταν αυτό δεν διαθέτει ρίγες, κηλίδες, διχρωμία κατά μήκος της τρίχας (ticking), λευκά «μπαλώματα» ή σκίαση. Αυτές οι γάτες μερικές φορές ονομάζονται self-colored,παρόλο που αυτός ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στη Μ. Βρετανία. Γάτες με συμπαγές χρώμα μπορούν να βρεθούν σε πολλές ράτσες. Σε μερικές από αυτές, οι εκτροφείς προσπάθησαν σκληρά να εξαλείψουν κάθε τυχαία ράβδωση, και να κάνουν το τρίχωμα ομοιόμορφο χρωματικά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπαγή χρώματα είναι τα εξής:

* Μαύρο: συμπαγές εβένινο χρώμα μέχρι τη ρίζα. Συμπαγείς μαύρες γάτες μπορούν να βρεθούν σε πολλές ράτσες, όπως στην Περσική, την Ανατολίτικη κοντότριχη, τη Βομβάης, και φυσικά στην Ευρωπαϊκή κοινή. [Οι μαύρες γάτες φέρνουν καλή ή κακή τύχη;]
* Μπλε: Οι μπλε γάτες είναι dilute «εκδόσεις» των μαύρων γατών, αν και μερικές φορές αναφέρονται (λανθασμένα) ως γκρίζες. Το πραγματικό μπλε τρίχωμα έχει ένα πλούσιο μπλε-γκρι χρώμα. Τρεις ράτσες, η Σαρτρέ, η μπλε Ρωσική και η Κόρατ έχουν αποκλειστικά μπλε τρίχωμα.

* Καφέ: Ένα πλούσιο καφέ χρώμα σαν αυτό που βλέπουμε στις ράτσες Havana και Tiffany/Chantilly.

* Kόκκινο: Παρόλο που ονομάζεται κόκκινο, στην πραγματικότητα είναι βαθύ πορτοκαλί και τι συναντάμε σε πολλές ράτσες.
* Λευκό:Συμπαγές λευκό μέχρι τη ρίζα. Αυτό το χρώμα μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλές ράτσες, από τις οποίες η Περσική είναι πολύ εντυπωσιακή. [Είναι όλες οι λευκές γάτες κωφές;]
* Λιλά (λεβάντας): Οι λιλά γάτες έχουν τρίχωμα στο χρώμα του ανθού της λεβάντας. Οι αποχρώσεις ποικίλουν, από ζεστό λιλά με πινελιές μωβ, έως ένα ψυχρό γκρι-σοκολά χρώμα που εμφανίζει λιλά αποχρώσεις ανάλογα με το φωτισμό. Το λιλά και το καφέ χρώμα είναι τα πιο δύσκολα να βρεθούν σαν συμπαγή χρώματα, ακόμα και σε γάτες εκτροφής. Συναντάται συνήθως σε ανατολίτικες ράτσες, όπως η Ανατολίτικη κοντότριχη.

* Fawn: Το fawn είναι η dilute εκδοχή του χρώματος της κανέλας. Είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί σε γάτες ράτσας, και είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε ημίαιμες γάτες. Το fawn,που είναι ένα χλωμό μπεζ χρώμα με χρυσές βάσεις, δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κρεμ, που μοιάζει με πολύ ανοιχτό ροδακινί.Συναντάται σε διάφορες ράτσες.

* Σοκολά: Ένα πλούσιο μεσαίου τόνου καφέ χρώμα.

* Κανελί (Cinnamon): Ένα κόκκινο-καφέ χρώμα που συναντούμε συνήθως σε ανατολικής προέλευσης ράτσες.

* Cream: Ένα απαλό, ζεστό μπεζ χρώμα. Πρόκειται για «ξεθωριασμένο» κόκκινο και συναντάται σε πολλές ράτσες.

Υπερθυροειδισμός


Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή που προσβάλλει τις γάτες. Είναι γνωστή και ως θυροτοξικότητα. Πρώτη φορά παρατηρήθηκε πριν 30 χρόνια περίπου.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό;



O θυρεοειδής αδένας είναι μικρός και αποτελείται από δύο λοβούς, ο καθένας από τους οποίους βρίσκεται σε κάθε πλευρά της τραχείας στο λαιμό.

Ο συγκεκριμένος αδένας παράγει μια σημαντική ορμόνη, την θυροξίνη (Τ4) και μικρή ποσότητα μιας άλλης ορμόνης, της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολικό ρυθμό και επιρεάζουν κάθε σύστημα του οργανισμού της γάτας. Η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών ελέγχεται από την θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH). Η TSH παράγεται από την υπόφυση, ένα πολύ σημαντικό ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.
εκκρίνει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδών ορμονών, η κατάσταση λέγεται υπερθυρεοειδισμός. Η πιο κοινή αιτία είναι μια καλοήθης αύξηση του αριθμού των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα. Ομάδες αυτών των ανώμαλων κυττάρων σχηματίζουν μικρούς όζους (μάζες) στο θυρεοειδή αδένα και ονομάζονται αδενώματα. Πολλαπλά αδενώματα μπορούν να σχηματιστούν στον ίδιο λοβό και στο 70% των περιπτώσεων, εμπλέκονται και οι δύο λοβοί. Μόνο το 1-2% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού στις γάτες προκαλείται από κακοήθεια (καρκίνο). Τα περιστατικά υπερθυρεοειδισμού στις γάτες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια. Η αιτία αυτής της αύξησης είναι άγνωστη, αλλά πιθανώς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα συστατικά και ο τύπος των τροφών, ανοσολογικοί παράγοντες, και περιβαλοντικές επιδράσεις μπορούν να εμπλέκονται.

Ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν υπερθυρεοειδισμό;

O υπερθυρεοειδισμός παρατηρείται πιο συχνά σε μεσήλικες με γηραιές γάτες με αναφορές εκδήλωσης μεταξύ 4 – 22 ετών. Η μέση ηλικία απόκτησης της διαταραχής είναι μόλις κάτω των 13 ετών. Μόνο το 5% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού στη γάτα αναπτύσσουν την ασθένεια πριν την ηλικία των 8 ετών. Δε φαίνεται να υπάρχει προδιάθεση ανάλογα με το φύλο ή τη ράτσα.

Cuties

on Κυριακή 9 Αυγούστου 2009




Various

on Σάββατο 8 Αυγούστου 2009




Kids and animals I

on Σάββατο 1 Αυγούστου 2009




Kids and animals