Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Κερατομένη Γάτα!!!

on Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Μία... ιερή φιλία!

on Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009


Μία μοναδική φιλία έχει αναπτυχθεί σε ένα ταϊλανδέζικο ναό Βουδιστών, στην επαρχία Chiang Mai, ανάμεσα σε ένα σκύλο και ένα μωρό… μακάκα!

Το άτυχο πιθηκάκι έμεινε ορφανό λίγες μέρες μετά τη γέννησή του, καθώς η μητέρα του έπεσε θύμα κυνηγού. Έτσι, τον ρόλο αυτό ανέλαβε η χαριτωμένη σκυλίτσα, που δεν αποχωρίζεται ούτε στιγμή τον νέο της φίλο.

Οι 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΓΑΤΩΝ

on Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Αν και στη χώρα μας, η γάτα δεν είναι τόσο διαδεδομένη ως κατοικίδιο, εντούτοις σε άλλες χώρες, είναι τεράστιος ο αριθμός των φιλόζωων που προτιμούν τις γάτες έναντι των σκύλων. Παρακάτω, παραθέτουμε τις δέκα δημοφιλέστερες ράτσες γάτων και μια συνοπτική περιγραφή της εμφάνισης και του ταμπεραμέντου τους.

Περσική (Pers
ian)

Γνωστή για το πλούσιο τρίχωμα της και το πλακουτιανό της πρόσωπο. Εικάζεται ότι προήλθε από το Ιράν και από εκεί μεταφέρθηκε σε όλο τον κόσμο μαζί με τα εξαγώμενα κοσμήματα και τα εξωτικά μπαχαρικά. Πολύ ήρεμη, χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα καλότροπη και με νιαούρισμα τόσο ήσυχο σαν νανούρισμα...

Είναι γάτος του «σπιτιού», μια και
απολαμβάνει να ξαπλώνει στον καναπέ πολύ περισσότερο από ότι να εξερευνά τη φύση. Το μακρύ της τρίχωμα χρειάζεται πολύ περιποίηση. Η Περσική γάτα είναι εξαιρετικά ανθεκτική και μπορεί να ζήσει πάρα πολλά χρόνια.
Μέιν Κουν (Maine Coon)

Μια πανέμορφη, μακρύτριχη γάτα η οποία προήλθε από την Νότια Αμερική και είναι εξαιρετική κυνηγός ποντικιών. Πολύ τρυφερή και καλότροπη, η Μέιν Κουν αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο και επιπρόσθετα αγαπά πολύ τα παιδιά και μπορεί ακόμα και να συμβιώσει με σκύλους.

Η Μέιν Κουν είναι ιδιαίτερα γνωστή για την εκπληκτική εξυπνάδα της αλλά και τις τεράστιες...διαστάσεις της.




Εξωτική (Exotic)


Η Εξωτική μοιάζει με ένα χαριτωμένο, χνουδωτό μπουλουκάκι. Αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος Περσικής γάτας. Οι εκτροφείς του είδους θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας η οποία να μην διαφέρει σε απολύτως τίποτα άλλο από την Περσική, εκτός από το τρίχωμα. Συνεπώς, η Εξωτική διαφέρει στο ότι έχει πολύ πιο κοντό τρίχωμα και κατ’ επέκταση σημαντικά ευκολότερο στην περιποίηση.

Ήπιων τόνων, πολύ ήρεμη στη συμπε
ριφορά, με όμορφο, απαλό νιαούρισμα, η γάτα αυτή αποτελεί ένα εξαίρετο οικογενειακό κατοικίδιο. Γλυκύτατη και παιχνιδιάρα, χωρίς να είναι όμως απαιτητική. Πολύ καθαρή και ωριμάζει αργότερα από τις άλλες γάτες, διατηρώντας έτσι την παιχνιδιάρικη και ενεργητική της συμπεριφορά για πολύ περισσότερο.

Aβυσσυνίας ( Abyssinian)

Η γάτα Αβησσυνίας παρουσιάζει εκπληκτική ομοιότητα με τα γλυπτά γάτων της Αρχαίας Αιγύπτου. Ο όμορφος, μακρύς, καμπυλωτός λαιμός, τα σχιστά μάτια, τα προεξέχοντα αυτιά και το λεπτό αλλά μυώδες, λυγερό κορμί, προσδίδουν στη γάτα Αβησσυνίας τη μοναδική της εμφάνιση. Το εξαιρετικά κοντό της τρίχωμα, αποτελεί το ιδιαίτερο γνώρισμα της φυλής αυτής και είναι πολύ εύκολο στη περιποίηση.

Πέραν από
τη μοναδική της εμφάνιση, η γάτα αυτή έχει και εξίσου μοναδική προσωπικότητα. Υψηλή νοημοσύνη, αξιοθαύμαστη ευαισθησία και έντονο ταμπεραμέντο.



Σιαμαία ( Siamese)

Κατάγεται από τη Θαυλάνδη και είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη από το ιδιαίτερο τρίχωμα και τα χαρακτηριστικά σκούρα σημάδια που έχει κυρίως στα άκρα της. Η έντονη αντίθεση στο χρώμα του τριχώματος είναι εντυπωσιακή και η μορφολογία του σώματος μοναδική. Μακρόστενο κεφάλι, μακρύ, μυώδες σώμα, μακρύς λαιμός και ουρά είναι μερικά από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της φυλής αυτής.

Το τρίχωμα είναι κοντό και πολύ εύ
κολο στην περιποίηση. Η Σιαμαία είναι πάρα πολύ επικοινωνιακή τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλα ζώα. Έχει χαρακτηριστικό νιαούρισμα και χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα του σώματος για να στείλει μια τεράστια ποικιλία από ξεκάθαρα, διακριτά μηνύματα.

Είναι πολύ γλυκιά και τρυφερή, αγαπά τους ανθρώπους πάρα πολύ και δένεται μαζί τους ίσως όσο καμιά άλλη γάτα.

Ragdoll

Μεγαλόσωμη, με χαλαρή και ήρεμη προσωπικότητα, η Ragdoll έχει μακρύ, εντυπωσιακό τρίχωμα και εκθαμβωτικά, γαλάζια μάτια.

Είναι ήπιων τόνων, πολύ τρυφερή, με αξιαγάπητη προσωπικότητα. Αγαπά και συνδέεται πολύ με τους ανθρώπους και θέλει να βρίσκεται συ
νέχεια μαζί με την «ανθρώπινη» οικογένεια της.

Αν και το τρίχωμα χρειάζεται αρκετή και τακτική περιποίηση,
εντούτοις η γάτα αυτή δεν χρειάζεται οποιασδήποτε άλλης μορφής ιδιαίτερη φροντίδα.




Σφίγγα (Sphynx)

Ομολογουμένως, για πολλούς η άτριχη αυτή γάτα είναι τρομακτική στην εμφάνιση. Και όμως, η φιλική προσωπικότητά της, η περίεργη φύση της και η ανάγκη της για σημασία και προσοχή από τους ανθρώπους της, την καθιστούν μια από τις πρώτες επιλογές από τους γατόφιλους ανά το παγκόσμιο.

Η περίεργη εμφάνισή της
οφείλεται στο γεγονός ότι η Σφίγγα προήλθε από μια φυσική γενετική μεταλλαγή, η οποία συνέβη το 1966. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική και αντιμετωπίζει ελάχιστα εώς καθόλου προβλήματα υγείας.

Λόγω της απουσίας τριχώματος, χρειάζεται συχνό μπάνιο και ζεστασιά κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.



Βιρμανίας ( Birman)


Κατάγεται από τη Βιρμανία, όπου και θεωρείτο ιερό ζώο και λατρευόταν. Η γάτα Βιρμανίας είναι μεγαλόσωμη, με γεροδεμένο κορμί και μακρύ, πανέμορφο τρίχωμα. Το τρίχωμά της, αν και μακρύ εντούτοις είναι εύκολο στην περιποίηση μια και έχει την ιδιότητα να μην κάνει κόμπους εύκολα. Το τρίχωμα είναι γενικώς ανοιχτόχρωμο, με χρωματισμένες τις άκριες των τριχών και μοιάζει σαν κάποιος να το περιέλουσε με χρυσόσκονη! Τα μάτια είναι στρογγυλά και καταγάλανα.

Όσο για την προσωπικότητά της, θεωρείται ιδανική, σχεδόν τέλεια από πολλούς λάτρεις του είδους. Γλυκιά, παιχνιδιάρα και ενεργητική αλλά ταυτόχρονα ήρεμη και ήσυχη. Αγαπά τους ανθρώπους και αναπτύσσει στενούς δεσμούς μαζί τους.



Αμερικανικός Κοντότριχος (American Shorthair)

Γνωστός για το εξαίρετο ταμπεραμέντο του, ο Αμερικανικός Κοντότριχος αποτελεί έναν απολαυστικό σύντροφο για πάρα πολλούς γατόφιλους. Είναι πολύ υγιής, ανθεκτικός και μπορεί να ζήσει πάρα πολλά χρόνια. Επιπρόσθετα, είναι ήρεμος, ήπιων τόνων και με πολύ γοητευτική εμφάνιση.







Oriental

Είναι πολύ αφοσιωμένη στους ιδιοκτήτες της και θέλει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους και να λαμβάνει μέρος σε όλες τις δραστηριότητές τους. Πανέξυπνη, περίεργη, με τρίχωμα πολύ ξεχωριστό τόσο στην υφή όσο και τους χρωματισμούς του, και με μακριά, λεπτή ουρά.

Οι Orientals υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία μιας και οι εκτροφείς του είδους έχουν μέχρι στιγμής δημιουργήσει πάνω από 300 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, τα μεγάλα και πλατιά αυτιά και τα αμυγδαλωτά μάτια της.

ΣΙΑΜΑΙΑ (SIAMESE)

on Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009



Είναι από τις αρχαιότερες ράτσες γάτας και προέρχεται από το Σιάμ (την τωρινή Θαυλάνδη).
Το 1880, ο βασιλιάς του Σιάμ έδωσε 2 ζευγάρια Σιαμαίων γάτων σε έναν Άγγλο πρέσβη, ο οποίος τις έφερε στην Αγγλία. Πολύ σύντομα, η φήμη τους εξαπλώθηκε σε Αγγλία και Αμερική και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο.

Η ανατολίτικη ομορφιά, συνδυάζεται με εξυπνάδα και αξιαγάπητη προσωπικότητα και αποτελεί την ουσία της Σιαμαίας γάτας.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η εμφάνιση της Σιαμαίας γάτας είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Το σώμα της είναι κομψό, με πολύ χάρη, καλά ισορροπημένο και αθλητικό. Λεπτό, με πολύ ωραίες γραμμές, μακρύ, ευλύγιστο και συνάμα συμπαγές και μυώδες. Τα πόδια είναι μακριά και λεπτά, το ίδιο και η ουρά. Ο λαιμός είναι μακρύς και λεπτοκαμωμένος. Το κεφάλι είναι τριγωνικό στο σχήμα, μικροκαμωμένο, με πολύ λεπτή μουσούδα. Τα αυτιά είναι μεγάλα και τριγωνικά. Τα αμυγδαλωτά μάτια είναι εκθαμβωτικά χάρη στο βαθύ, γαλάζιο χρώμα τους. Το βλέμμα εκπέμπει φιλικότητα και εξυπνάδα.

Μέγεθος

Μέτρια σε μέγεθος. Τo αρσενικό ζυγίζει 5-7 Kg ενώ το θηλυκό 3.5-6 Kg.

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι κοντό, εφαρμοστό στο σώμα. Είναι λείο και λαμπερό, απαλό στο άγγιγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και χαρακτηριστική στη Σιαμαία γάτα είναι η έντονη χρωματική αντίθεση μεταξύ κορμού και άκρων. Ενώ το σώμα έχει χρώμα άσπρο ή ανοιχτό μπεζ, τα άκρα είναι σκουρόχρωμα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Με τον όρο άκρα, εννοούμε το πρόσωπο, τα αυτιά, την ουρά και τις πατούσες. Τα άκρα λοιπόν, μπορεί να έχουν χρώμα πολύ σκούρο καφέ εώς μαύρο (seal), απαλό γκρίζο-μπλε (blue), πολύ απαλό γκρίζο-ασημί (lilac) ή ανοιχτό σοκολατί (chocolate).



Τα σκούρα άκρα προέρχονται από μια φυσική μεταλλαγή ενός ενζύμου υπεύθυνου για την παραγωγή μελανίνης. Το ένζυμο αυτό είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία και παράγει περισσότερη μελανίνη σε πιο κρύα μέρη του σώματος-στα άκρα δηλαδή-. Τα γατάκια γεννιούνται μονόχρωμα λευκά ή κρεμ και εμφανίζουν τα σκουρόχρωμα άκρα σταδιακά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η Σιαμαία γάτα είναι πάρα πολύ τρυφερή. Αποζητά τα χάδια σας διαρκώς και μπορεί να κάθεται στα γόνατά σας ή να κουρνιάζει στα πόδια σας για ώρες! Είναι πραγματικά αξιαγάπητη και πάρα πολύ γλυκιά.

Είναι πάρα πολύ εξωστρεφής και κοινωνική. Συνδέεται στενά με την οικογένειά της και πολλές φορές αναπτύσσει μια ακόμα πιο στενή σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο το οποίο αυτή θεωρεί πιο κοντά της. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι επιδεικνύει ενδιαφέρον και στους ξένους σας, τρέχοντας προς το μέρος τους και επιζητώντας χάδια!

Η σχέση της με άλλα κατοικίδια, τόσο άλλους γάτους και σκύλους, είναι πολύ καλές.

Η Σιαμαία έχει επίσης μεγάλη αδυναμία στα μικρά παιδάκια. Φαίνεται να τα συμπαθεί ιδιαίτερα μια και μπορεί να ανεχτεί τα καμώματα και τα παιχνίδια τους. Είναι ιδιαίτερα υπομονετική μαζί τους και σπάνια χρησιμοποιεί τα νύχια της ως μηχανισμό άμυνας. Απλά όταν...βαρεθεί, απομονώνεται.

Η γάτα αυτή είναι πάρα πολύ έξυπνη και πολύ...επικοινωνιακή. Το χαρακτηριστικό νιαούρισμά της είναι το μέσο επικοινωνίας της. Το νιαούρισμά της είναι δυνατό και επίμονο και το κάνει όταν θέλει να...δηλώσει κάτι. Όταν πεινά, όταν θέλει χάδια, όταν θέλει παιχνίδι ή όταν απλώς θέλει να της δώσετε σημασία!

Παρά του ότι είναι χαδιάρα, εντούτοις είναι παράλληλα αρκετά ενεργητική και παιχνιδιάρα. Είναι από τις λίγες γάτες που διατηρούν τα αποθέματα της ενέργειάς τους σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και κατά την ενηλικίωση.

Η Σιαμαία προσαρμόζεται εύκολα σε ποικίλα περιβάλλοντα. Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα –προτιμότερο για τη συγκεκριμένη ράτσα-, μπορεί να ζήσει σε ένα πιο...φασαριόζικο σπιτικό με πολλά παιδιά και άλλα κατοικίδια και ο γλυκός, ήπιος χαρακτήρας της την καθιστά ιδανικό σύντροφο ακόμα και για ηλικιωμένα ζευγάρια.



ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Τριχώματος


Το τρίχωμα χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Η γάτα είναι ικανή να διατηρείται από μόνη της καθαρή και καλοχτενισμένη. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τη χτενίζετε περιστασιακά –ειδικότερα το καλοκαίρι-, για να υποβοηθήσετε την απομάκρυνση των νεκρών τριχών. Η γάτα αυτή, δε μαδάει σε μεγάλο βαθμό.

Διατροφή

Μπορεί να φαίνεται ντελικάτη, αλλά η Σιαμαία είναι μυώδης και συμπαγής γάτα, με πολύ όρεξη. Ταίζετε υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή. Σε γενικές γραμμές, η Σιαμαία δεν τρώει περισσότερο από ότι πρέπει, έτσι μπορεί να έχει συνεχή πρόσβαση στο μπωλ με το φαγητό της χωρίς τον κίνδυνο να χαλάσει η...σιλουέτα της.

Συνθήκες Διαβίωσης

Είναι γάτα του σπιτιού. Είναι ικανοποιημένη με το να ζει σε διαμέρισμα και φυσικά πιο ασφαλισμένη. Αν έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αυλή, φροντίστε τουλάχιστον τη νύχτα να μένει στο σπίτι. Εκ φύσεως, είναι λιγότερο ενεργή τη νύχτα από ότι άλλες γάτες.

Επειδή αγαπά πολύ τους ανθρώπους και έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή, η Σιαμαία δεν θα πρέπει να μένει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν το ωράριό σας είναι βαρυφορτωμένο, ξανασκεφτείτε το πριν πάρετε τη γάτα αυτή. Η συντροφιά άλλων κατοικιδίων βοηθά πολύ, αλλά και πάλι χρειάζεται την ανθρώπινη συντροφιά όσο τίποτα άλλο.

ΥΓΕΙΑ

Είναι υγιής και ανθεκτική, με μεγάλη διάρκεια ζωής και λιγοστά προβλήματα υγείας. Παθήσεις στα δόντια, το συκώτι και τα νεφρά μπορεί να εμφανιστούν μετά τα 8 χρόνια, οπόταν καλό είναι να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις κάθε χρόνο. Πιθανόν να υπάρχει απώλεια ακοής σε μικρό βαθμό. Να θυμάστε πάντοτε ότι η πιθανότητα εμφάνισης τυχόν γενετικών παθήσεων μειώνεται δραματικά με την επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

15-20 χρόνια.

ΣΦΙΓΓΑ (SFYNX)



Το 1966. μετά από μια φυσική γονιδιακή μετάλλαξη, μια οικόσιτη γάτα στον Καναδά, γέννησε ένα άτριχο γατάκι, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη αυτής της αξιοπερίεργης γάτας!

Η σφίγγα, είναι μια σπάνια ράτσα γάτας, με πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση. Πολλοί τη θεωρούν αποκρουστική και πολλοί άλλοι έλκονται από την περίεργη εμφάνισή της. Κάτω από την αμφιλεγόμενη εμφάνισή της, κρύβεται ένας γλυκύτατος χαρακτήρας που αγαπά τους ανθρώπους και αρέσκεται να τους ψυχαγωγεί με καμώματα και νάζια.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ



Γενικά Χαρακτηριστικά

Το κορμί είναι μακρύ, λεπτοκαμωμένο, αλλά ταυτόχρονα δυνατό, μυώδες με συμπαγή κόκαλα. Ο λαιμός είναι μακρύς, η ουρά επίσης μακριά και λεπτή. Το κεφάλι έχει «σφηνοειδές» σχήμα.

Τα αυτιά είναι δυσανάλογα μεγάλα, φαρδιά στη βάση και με στρογγυλεμένες άκρες. Τα μάτια είναι μεγάλα και το βλέμμα εκπέμπει φιλικότητα και εξυπνάδα.

Το δέρμα είναι γεμάτο με ρυτίδες στα μικρά γατάκια. Οι ρυτίδες αυτές μειώνονται καθώς η γάτα μεγαλώνει και κατά την ενηλικίωση παραμένουν κάποιες ρυτίδες, ιδιαίτερα στο κεφάλι. Οι ρυτίδες λειτουργούν ως θερμομονωτές, επομένως είναι καίριας σημασίας στην άτριχη αυτή γάτα.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σφίγγας, είναι η «κοιλίτσα» της. Έχει μονίμως ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά, ωσάν να έχει μόλις τελειώσει το γεύμα της!

Μέγεθος

Θεωρείται γάτα μεσαίου μεγέθους. Τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος απ’ ότι τα θηλυκά.

Τρίχωμα και Χρώμα

Αν και θεωρείται άτριχη, στην πραγματικότητα η Σφίγγα καλύπτεται με ένα λείο, πολύ κοντό χνούδι σε όλο το σώμα της. Η απουσία τριχώματος στη γάτα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να είναι ζεστή στο άγγιγμα. Πολλοί μάλιστα λένε πως όταν χαϊδεύεις μια Σφίγγα, είναι σαν να χαϊδεύεις ένα ζεστό ροδάκινο!

Η γάτα αυτή δεν έχει βλέφαρα, ούτε και μουστάκια (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν είτε ολόκληρα είτε μέρος τους).



Τα γατάκια γεννιούνται με αρκετό χνούδι, το οποίο χάνουν σταδιακά καθώς ενηλικιώνονται.

Όταν μιλάμε για χρώμα στη συγκεκριμένη ράτσα, εννοούμε ασφαλώς το χρώμα του δέρματος. Το χρώμα του δέρματος λοιπόν είναι το χρώμα που θα είχε το τρίχωμα εάν υπήρχε και μπορεί να είναι οποιοδήποτε χρώμα και οποιοδήποτε χρωματικό μοτίβο.

ΣΦΙΓΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Επικρατεί η αντίληψη ότι ως άτριχη γάτα, η Σφίγγα είναι ιδανική για όσους πάσχουν από αλλεργίες. Οι υποαλλεργικές της ιδιότητες όμως δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλλεργία προέρχεται από το σάλιο και τα σωματίδια που «ρίχνει» η γάτα (dander), τα οποία αποτελούνται από νεκρά δερματικά κύτταρα και τρίχες και όχι από αυτό καθ’ εαυτό το τρίχωμα της γάτας. Έτσι, ναι μεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενώ είναι αλλεργικοί στις γάτες συμβιώνουν αρμονικά με μια Σφίγγα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η Σφίγγα είναι γλυκύτατη! Πολύ τρυφερή και χαδιάρα, αγαπά πάρα πολύ τους ανθρώπους και απολαμβάνει τη συντροφιά τους. Σας υποδέχεται με χαρά όταν έρχεστε σπίτι, επιζητά χάδια και αγκαλιές και θέλει να νιώθει μέρος της οικογένειας.

Είναι εξωστρεφής, με πολλή ενέργεια και πολύ παιχνιδιάρα. Της αρέσει να παίζει με τα παιχνίδια της και το απολαμβάνει πολύ περισσότερο όταν παίζετε και εσείς μαζί της.

Η Σφίγγα θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής. Στριφογυρίζει στον αέρα και κάνει τρελές μανούβρες για να τραβήξει το ενδιαφέρον σας. Πολλοί ιδιοκτήτες την αποκαλούν δικαιολογημένα «γάτα κλόουν»!

Πολύ έξυπνη, με περίεργη φύση. Μελετά με προσοχή όλα όσα συμβαίνουν γύρω της και είναι συνέχεια σε εγρήγορση.

Αν και προτιμά την ανθρώπινη συντροφιά, τόσο των ενήλικων όσο και των παιδιών, εντούτοις απολαμβάνει και τη συντροφιά άλλων κατοικιδίων, γάτων και σκύλων.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Σώματος

Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται μία φορά την εβδομάδα. Προμηθευτείτε ένα κατάλληλο καθαριστικό και ζητήστε συμβουλή από τον κτηνίατρό σας για την καταλληλότερη μέθοδο καθαρισμού των αυτιών.

Κόβετε τα νύχια όταν είναι απαραίτητο. Μην επιχειρήσετε να κόψετε τα νύχια μόνοι σας από την πρώτη φορά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο.

Περιποίηση Δέρματος

Το γεγονός ότι η Σφίγγα είναι άτριχη, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περιποίηση. Αντίθετα, το δέρμα εκκρίνει έλαια τα οποία δεν απορροφούνται από το τρίχωμα όπως γίνεται με άλλες γάτες, γιατί απλούστατα το τρίχωμα δεν υπάρχει. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να την κάνετε μπάνιο μία φορά την εβδομάδα περίπου για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των ελαίων αυτών. Για το μπάνιο, χρησιμοποιείτε πάντα προϊόντα ειδικά για γάτες.

Συνθήκες Διαβίωσης

Η Σφίγγα είναι γάτα του σπιτιού. Δεν θα πρέπει να της επιτρέπετε να περιπλανιέται έξω από το σπίτι, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, το τρίχωμα στις γάτες λειτουργεί ως μονωτής από το κρύο και τη ζέστη και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Αφού λοιπόν η Σφίγγα δεν έχει τρίχωμα, δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος της και δεν αντέχει ακραίες θερμοκρασίες, ειδικότερα το κρύο. Το χειμώνα, έχει την τάση να κουλουριάζεται στα πόδια σας ή πάνω σε άλλα κατοικίδια και απολαμβάνει να κοιμάται μαζί σας κάτω από τα σκεπάσματα.

Δεύτερον, η έλλειψη τριχώματος την αφήνει εκτεθειμένη στις ακτίνες του ήλιου και μπορεί πολύ εύκολα να πάθει εγκαύματα.

Και τρίτον, η περίεργη φύση της μπορεί να τη βάλει σε μπελάδες. Μπορεί να χαθεί, να κλαπεί ή να τραυματιστεί.

Διατροφή

Έχει αυξημένη όρεξη, πράγμα που απορρέει από την ενστικτώδη αντίδραση του οργανισμού να αναπληρώσει την απώλεια θερμότητας λόγω της απουσίας του τριχώματος. Ταίζετε τροφή καλής ποιότητας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας περί αυτού.

ΥΓΕΙΑ

Πολύ υγιής και ανθεκτική γάτα. Παρουσιάζει ελάχιστα προβλήματα υγείας, επίκτητα ή γενετικά. Η επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα, αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί για μια υγιή γάτα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Γύρω στα 15 χρόνια.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟΣ (BRITISH SHORTHAIR)



Ο Βρετανικός Κοντότριχος, έχει δικαιωματικά κερδίσει το παρατσούκλι «γάτος μπούλουκος». Πραγματικά, το κοντόχοντρο κορμί του, τα φουσκωμένα μάγουλά του και το κοντό αλλά συνάμα πλούσιο τρίχωμά του, τον καθιστούν τη «ζωντανή» εκδοχή ενός γλυκού μπουλούκου!

Είναι πιθανόν η αρχαιότερη Αγγλική ράτσα γάτας, με Ρωμαϊκή καταγωγή. Ενώ παλαιότερα αναγνωριζόταν κυρίως για τη φυσική του δύναμη και την κυνηγετική του ικανότητα, σταδιακά ο Βρετανικός Κοντότριχος αναγνωρίστηκε και για τον ήσυχο και ευγενικό χαρακτήρα του και την αφοσίωσή του στον άνθρωπο.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Χρώμα και Τρίχωμα : Το τρίχωμα του Βρετανικού Κοντότριχου, πραγματικά δεν μοιάζει με καμιάς άλλης ράτσας γάτας. Είναι κοντό, αλλά πολύ πλούσιο και πυκνό, προσδίδοντας έτσι το χαρακτηριστικό «μπουλουκένιο» του λουκ.



Το βασικότερο χρώμα του Βρετανικού Κοντότριχου είναι το γκρίζο. Τόσο κοινό είναι το γκρίζο χρώμα στον πληθυσμό των γάτων αυτών, που παλαιότερα η ονομασία του ήταν Βρετανικός Μπλε (British Blue) -το μπλε είναι βασικά το γκρίζο-μπλε χρώμα-. Στην πραγματικότητα όμως, ο Βρετανικός Κοντότριχος μπορεί να έχει σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων και σχεδόν οποιοδήποτε μοτίβο. Μπορεί να έχει χρώμα μαύρο, άσπρο, ασημί, κοκκινωπό, κρεμ, σοκολατί, λιλά, κανελί, κιτρινοκαφέ, και μπορεί να είναι μονόχρωμος, δίχρωμος, με σκουρόχρωμα άκρα, σκουρόχρωμες χρυσαφένιες ή ασημένιες άκρες στο τρίχωμα και διάφορα άλλα χρωματικά μοτίβα. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, με το γκρίζο όμως χρώμα να κυριαρχεί.

Μάτια : Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγυλά και ορθάνοιχτα και έχουν κατά κύριο λόγο χάλκινο χρώμα (κίτρινο - πορτοκαλί). Το έντονο χρώμα των ματιών, έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο χρώμα του τριχώματος, συντελώντας στην εντυπωσιακή εμφάνιση του γάτου αυτού.

Και πάλι όμως, αν και το επικρατέστερο χρώμα στα μάτια είναι το χάλκινο, εντούτοις υπάρχουν και άλλα πιθανά χρώματα, άρρητα συνδεδεμένα με το χρώμα του τριχώματος. Οι γάτοι με ασημένιο τρίχωμα, έχουν μάτια πράσινα ή ανοιχτά καστανά. Οι Βρετανικοί Κοντότριχοι με ασημένιες ή χρυσαφένιες άκρες στο τρίχωμα, έχουν πράσινα μάτια. Οι άσπροι μονόχρωμοι έχουν μάτια μπλε ή χρυσαφένια και οι γάτοι με σκουρόχρωμα άκρα (μουσούδα, πέλματα, ουρά), έχουν μπλε μάτια. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα έχουν τα χαρακτηριστικά χάλκινα μάτια.

Σώμα : Είναι ένας μέτριος προς μεγάλος σε μέγεθος γάτος, μυώδης και δυνατός. Έχει κοντόχοντρη, στιβαρή κατασκευή. Τα πόδια του είναι κοντά και δυνατά και το κορμί του στρογγυλό. Δε φημίζεται ούτε για την ταχύτητα ούτε για τα ακροβατικά του και προτιμά να παραμένει στο έδαφος.

Το κεφάλι του είναι στρογγυλό και έχει γεμάτα, παχουλά μάγουλα.

Ένα από τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά του, είναι το «χαμόγελό» του. Πραγματικά, ο Βρετανικός Κοντότριχος μοιάζει να έχει ένα «ενσωματωμένο» χαμόγελο στο πρόσωπό του, πράγμα που οφείλεται στα στρογγυλά, έντονα ζυγωματικά του.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Έχει ήπιο, «εύκολο» χαρακτήρα και είναι πολύ έξυπνος. Για το λόγο αυτό, ο Βρετανικός Κοντότριχος είναι ο αγαπημένος γάτος πολλών εκπαιδευτών και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά σε ταινίες και διαφημίσεις.

Έχει σταθερότητα στο χαρακτήρα, πολύ υπομονή και αυτοπεποίθηση. Γενικώς είναι ήπιων τόνων και προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε σπιτικό. Μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και στη ζωή σε διαμέρισμα.

Είναι πάρα πολύ τρυφερός, χωρίς όμως να απαιτεί προσοχή και σημασία. Ο Βρετανικός Κοντότριχος δεν απολαμβάνει να κάθεται στα πόδια σας και νιώθει άβολα όταν τον κρατάτε πάνω σας ή τον αγκαλιάζετε. Είναι ικανοποιημένος με το να κάθεται απλά δίπλα σας, ή να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο όταν κινείστε μέσα στο σπίτι. Φαίνεται πάντα να διατηρεί σιωπηλά τον έλεγχο του περιβάλλοντός του, επιβλέποντας όλους και όλα τα οποία συμβαίνουν γύρω του και παρακολουθώντας όλες τις πτυχές της ζωής της οικογένειάς του.



Είναι παιχνιδιάρης, αλλά όχι υπερκινητικός και δεν παρουσιάζει τις τυπικές καταστροφικές συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσουν άλλοι γάτοι. Αν και δεν απαιτεί πολλά από εσάς, εντούτοις θα κάνει ξεκάθαρη την επιθυμία του για παιχνίδι, όταν αισθανθεί ότι είσαστε πρόθυμοι γι’ αυτό.

Είναι πάρα πολύ καλός με παιδιά, καθώς επίσης και με άλλα κατοικίδια και επιδεικνύει τρυφερότητα και αγάπη σε περισσότερο από ένα άτομα της οικογένειάς του.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικός και φαίνεται να απολαμβάνει να ξαπλώνει στον καναπέ, παρακολουθώντας ήσυχα τα πράγματα να εξελίσσονται γύρω του. Ο Βρετανικός Κοντότριχος, είναι ήρεμος και ήσυχος και όχι ιδιαίτερα ομιλητικός. Σπάνια θα τον ακούσετε να νιαουρίζει.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμά του απαιτεί ελάχιστη φροντίδα, μια και δεν μπλέκεται εύκολα. Βουρτσίζετε περιστασιακά.

Είναι επιρρεπής στη παχυσαρκία, πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής του. Ενήλικες γάτες (5 – 10 χρονών), στειρωμένες και ευνουχισμένες ή γάτες που μένουν μόνιμα σπίτι, παρουσιάζουν, ως φυσικό, αυξημένη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρες. Φροντίζετε να παρέχετε ένα ισορροπημένο, προσεγμένο διαιτολόγιο.

ΥΓΕΙΑ

Ο Βρετανικός Κοντότριχος είναι σε γενικές γραμμές ένας πολύ υγιής γάτος, με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Είναι επιρρεπής σε ουλίτιδα, γι’ αυτό και χρειάζεται να δώσετε προσοχή σε θέματα υγείας και φροντίδας των δοντιών, όπως επίσης και σε καρδιοπάθειες ήπιας ή και σοβαρής μορφής. Οι γενετικές αυτές ασθένειες επηρεάζουν ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού των γάτων αυτών και επιπλέον, οι εκτροφείς σήμερα είναι σε θέση να εντοπίζουν τέτοια προβλήματα και σταδιακά να τα εξαλείφουν μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

14 – 20 χρόνια

Προσοχή!

Ο Βρετανικός Κοντότριχος και ο Ρωσικός Μπλε είναι δύο διαφορετικές ράτσες γάτου, αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται πανομοιότυποι.

ΓΑΤΑ ΒΙΡΜΑΝΙΑΣ (BIRMAN CAT)



Κατάγεται από τη Δυτική Βιρμανία, όπου και θεωρούνταν ιερή. Η παράδοση αναφέρει ένα μύθο για το πώς η γάτα της Βιρμανίας απέκτησε τα χρώματα που έχει σήμερα : «Πριν πολλά χρόνια, άσπρες μακρύτριχες γάτες με κίτρινα μάτια, ήταν οι φύλακες του Ναού του Lao-Tsun. Η χρυσή Θεά του Ναού, η Tsun-Kyan-Kse είχε καταγάλανα μάτια. Ο Αρχιερέας, Mun-Ha είχε για συντροφιά μια πανέμορφη γάτα την οποία ονόμασε Sinh. Μια μέρα, ο Ναός δέχτηκε επίθεση και ο Mun-Ha σκοτώθηκε. Τη στιγμή του θανάτου του όμως, η αγαπημένη του γάτα Sinh, έβαλε τα πόδια της στο σώμα του και έστρεψε το βλέμμα της προς τη χρυσή Θεά.

Έτσι το τρίχωμα της Sinh, απέκτησε μια χρυσαφένια απόχρωση, τα μάτια της έγιναν γαλάζια όπως αυτά της Θεάς και το πρόσωπο, τα πόδια και η ουρά της, απέκτησαν το ζεστό χρώμα της γης. Τα πέλματα όμως τα οποία άγγιζαν τον Αρχιερέα, παρέμειναν κάτασπρα ως σύμβολο αγνότητας. Όλες οι υπόλοιπες γάτες του Ναού απέκτησαν τους ίδιους χρωματισμούς. Επτά μέρες αργότερα, η Sinh πέθανε, παίρνοντας μαζί της στον Παράδεισο την ψυχή του Αρχιερέα Mun-Ha». Μυστήριο περιτριγυρίζει και την πραγματική ιστορία της γάτας της Βιρμανίας. Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα, είναι ότι γύρω στο 1919, ένα ζευγάρι γάτες Βιρμανίας στάλθηκαν από τη Βιρμανία στη Γαλλία. Η αρσενική γάτα δεν κατάφερε να επιβιώσει από την ταλαιπωρία του μακρινού ταξιδιού, αλλά η θηλυκιά, η Sita, επέζησε και μάλιστα ήταν έγγυος.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πρόκειται για μεγάλη, κοντόχοντρη γάτα. Έχει μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα, πιο λεπτό από το τρίχωμα της Περσικής γάτας. Η υφή του είναι τέτοια, ώστε δεν εμφανίζονται κόμποι, πράγμα που το καθιστά εύκολο στην περιποίησή του.



Το χρώμα της έχει μια ελαφριά απόχρωση του κίτρινου προς χρυσαφί και τα άκρα της πρόσωπο, πόδια, ουρά είναι σκουρόχρωμα. Τα χρώματα που εμφανίζονται στα άκρα της είναι : μαύρο (seal), σοκολατί (chocolate), γκρίζο-μπλε(blue), μωβ (lilac) και κόκκινο (red).

Το τρίχωμα της γάτας της Βιρμανίας είναι ασυνήθιστο λόγω των άσπρων «γαντιών» που έχει σε κάθε πόδι – τα δάκτυλα σε κάθε πόδι είναι άσπρα και μοιάζουν εκπληκτικά με γάντια -. Είναι η μόνη ράτσα που έχει κάτασπρα δάκτυλα. Οι γενετικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το χαρακτηριστικό είναι ακόμη άγνωστοι.
Τα μάτια είναι σχεδόν στρογγυλά και το χρώμα τους είναι βαθύ γαλάζιο (sapphire blue).
Έχει δυνατά σαγόνια, μύτη μεσαίου μεγέθους και αυτιά ελαφρώς μικρότερα από άλλες ράτσες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η προσωπικότητα της γάτας της Βιρμανίας είναι θαυμάσια! Είναι ευγενική και πολύ τρυφερή. Συνδέεται στενά με την οικογένειά της και χρειάζεται πολλή σημασία και χάδια. Δείχνει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον και αγάπη για τον ιδιοκτήτη της, πράγμα λογικό αφού η Βιρμανίας εκτρέφονται για ολόκληρες γενιές ως γάτοι συντροφιάς. Είναι έξυπνη και περίεργη με τα όσα συμβαίνουν γύρω της και χρειάζεται πολλή προσοχή και ερεθίσματα για να παραμένει δραστήρια και σε εγρήγορση. Είναι παιχνιδιάρα και ζωηρή, ιδιαίτερα όταν είναι μικρή, αλλά ταυτόχρονα είναι ήσυχη όταν ο ιδιοκτήτης της είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα.







Πως να εκπαιδεύσω το γατάκι μου σωστά ...



Δεν ξέρατε ότι και τα γατάκια εκπαιδεύονται? Κι όμως ακριβώς όπως τα σκυλάκια χρειάζεται να λάβουν κι αυτά τη βασική τους εκπαίδευση, εάν το παραμελήσετε θα βρεθείτε με ένα γάτο ή γάτα εφιάλτη, με τα έπιπλα σας κρόσσι, τις κουρτίνες σας ξεσκισμένες σε σχήμα δαντέλας και δύο γατήσια μάτια να σας κοιτάζουν γεμάτα απορία και γλύκα. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται πολύ ευκολα και θα τα αποφύγετε με σιγουριά αν εκπαιδεύσετε το γατάκι σας με τη μέθοδο που ακολουθεί.

Το γατάκι σας είναι αδέσποτο γατάκι η κάποιο ρατσας? Και στις δύο περιπτώσεις η ίδια ακριβώς δουλειά σας περιμένει. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν πηρατε γατάκι της γατοομάδας γιατι εκτος σπάνιωων περιπτώσεων τα δίνουμε ηδη εκπαιδευμένα για σπίτι. Για να εχετε ένα γατάκι σαν αυτά που βλέπετε και λαχταράτε στις φωτογραφίες, ήρεμο ήσυχο και καλά εκπαιδευμένο θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια απλή διαδικασία αλλά με ειδικό τρόπο.


ΓΙΑ Γατακι εως 8 μηνών προ της στειρωσης του

Δημιουργειτε Κλίμα Ασφάλειας και Στοργής στο γατακι σας.


Φροντίζετε αν το αγγαλιάζετε κα να το χαιδεύετε πολύ συχνα με μια απαλή και σταθερή αγγαλία. Οσο πιο μικρό αγγαλιάζεται ένα γατάκι τόσο πιο εύκολα εξοικειώνεται με τον άνθρωπο. Υπάρχουν γατάκια που προτιμούν το χάδι ενώ είναι στο έδαφος, μπορείτε να το σεβαστείτε ή να επιμείνετε στο να συνηθίσουν και την αγγαλία με μικρές δόσεις. Μετά από κάθε αγγαλιά τα ταίζετε κατάλληλη για την ηλικία τους τροφή και μπορείτε να δώσετε και μια έξτρα λιχουδιά εαν έκαναν προόδους στο θέμα αγγαλιάς. Έτσι θα συνδυαστεί η αγγαλιά σας με θετικά ερεθίσματα. Ολη αυτή η διαδικασία εάν έχετε φυσικά πολύ τρυφερό σε χαρακτήρα γατάκι είναι πολύ εύκολη και είναι πιο δύσκολη με τα πιο δύσπιστα γατάκια ανεξαρτήτως φύλλου. Παράλληλα όταν είναι στο έδαφος μπορείτε να του πετάξετε μαλακά μια μπαλίτσα ή ένα ειδικό παιχνιδάκι για να αρχίσει να μάθει να παίζει. Στην αρχή θα αντιδράσει ανάλογα με το χαρακτήρα και την ηλικία του. Μπορει να ειναι αδιάφορο η φοβισμένο αν είναι πολύ μικρό ή φοβικό ή να μπει κατευθείαν στο πνεύμα εάν είναι κοντά 3 μηνών και πιο άνετο σε χαρακτήρα. Θα παίζετε λοιπόν κάθε μέρα μαζί του στο πάτωμα ή δίνοντας του να πιάσει ένα παιχνίδι με καλάμι ψαρέματος. Το συχνό ποιοτικό τάισμα η σταθερή και θετική επαφή με το σώμα και τις μυρωδιές σας και το διασκεδαστικό παιχνίδι θα το κάνουν να αισθανθεί σύντομα άνετα μαζί σας. Έτσι θα αναπτυχθεί σιγα σιγα μεταξύ σας μια σχέση στοργής. Όλα αυτά θα το προδιαθέσουν θετικά προς εσάς και θα καταλάβει ότι έχετε καλές προθέσεις. Αυτό είναι το απαραίτητο συστατικό κάθε ανθρώπου που θέλει να εκπαιδεύσει τη γάτα η το γατάκι του. Αν δεν δημιουργηθεί οποιαδήποτε εκπαίδευση θα αποτύχει. Αφου το δημιουργησετε μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση του.

Οι κινήσεις σας θα πρέπει αν μην εχουν άγχος αγωνία ή ανυπομονησία. Θα πρέπει αν δείχνουν σταθερότητα και απαλή δύναμη. Ενας τροπος για να το πετύχετε είναι να σκέφτεστε ότι θα εκπαιδεύσετε πολύ καλα το γατάκι σας και ότι πρόβλημα υπάρξει θα το αντιμετωπίσετε και ότι δεν χρειάζεται να ανυσηζείτε για τίποτα όλα τελικά θα καταλήξουν καλά.

Β. Αρχίζετε την εκπαίδευση του

Φτιάχνετε αν δεν έχετε ήδη φτιάξει σε μία γωνία μια φωλιά στο γατάκι σας σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, με το γατοφόρο του ανοιχτό, την ειδική τουαλέττα για άμμο γάτας, ένα ονυχοδρόμιο, μπωλάκια για κροκέτες, κονσέρβα και νεράκι, παιχνίδια και πολλά μαλακά αντικείμενα όπως χαλάκια κάτω ή αρκουδάκια λούτρινα. Αυτά θα το προδιάθεσουν θετικά.

Μάθημα ένα: του μαθαίνω να μένει και μόνο του

Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να κλείσουν ένα γατάκι μονο του σε ένα δωμάτιο και έτσι τα περισσότερα ζώα αναπτύσσονται κακομαθημένα χωρίς να ξέρουν αν μένουν μόνα και κακοποιούν τις πορτες η ουρλιάζουν απελπισμένα. Εσείς στο δικό σας γατάκι θα φροντίσετε να του μάθετε να μένει ευχάριστα μόνο του από μικρό για να αποφύγετε παράπονα γειτόνων και γατάκια κακομαθημένα αν απουσιάζετε. Αυτό θα το πετυχετε εάν δεχτείτε πρώτα ο ίδιος ότι είναι κατι καλό γι αυτό το να το μάθει. Έτσι πρακτικά κάθε φορα που θα παίζετε ή θα του δίνετε να φάει αφού περάσατε ώρα μαζι ποιοτικά θα φεύγετε κλείνοντας την πόρτα χωρίς πολλά πολλά αφού πρίν θα έχετε αφήσει ένα αρκουδάκι να το αγγίζει. Το ραδιόφωνο ανοιχτό βοηθά επίσης. Εάν το γατάκι έχει ισορροπημένο χαρακτήτα και εάν ξενογυρνάτε τακτικά θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι μια φυσική διαδικασία και δεν θα ανυσηχεί. Προσοχή να μην κάνετε «τραγικούς αποχαιρετισμούς» και να μην το φωνάζετε να δείτε τι κάνει έξω από την πόρτα ή να ανοίγετε κάθε τρείς και λίγο. Είναι μια χαρά δείξτε εμπιστοσύνη.

Μάθημα δύο: Του μαθαίνω να μπαίνει και να μένει στη γατοφόρο του

Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν εκπαιδεύουν το γατάκι τους στο να μένει μέσα στη γατοφόρο ή να μεταφέρεται με κάποιο μέσο και έτσι εάν αυτό αρρωστήσει και χρειαστεί να φιλοξενηθεί σε γιατρό ή να μεταφερθεί έχουν μπροστά τους ένα ζωο απαρηγόρητο και πολύ ανύσηχο που δημιουργεί προβλήματα. Έτσι εσεις το μαθαίνετε το βράδυ όταν κοιμάται να μπαίνει στη γατοφόρο του να κοιμηθεί όπου έχετε βάλει μαξιλαράκι και ένα αρκουδάκι. Εξίσου το βάζετε για μια ώρα τη μέρα μεσα στη γατοφόρο του με ότι του αρέσει περισσότερο να τρώει και το αφήνετε λίγο εκεί έτσι ώστε να συνδυάσει τη γατοφόρο του με κατι πολύ λαχταριστό.

Μάθημα τρία: Του μαθαίνω να πηγαίνει στην άμμο του

Πολλοί σύντροφοι γάτας παραπονιούνται ότι το γατάκι τους δεν χρησιμοποιεί σωστά την άμμο. Για να το διορθώσετε αυτό κάθε φορά που του δίνετε να φαει κατι λαχταριστό (δυο φορές τη μερα γενικά) κάθεστε δίπλα του και όταν τελειώσει το πιάνετε μαλακά και του δείχνετε την άμμο βάζοντας το μέσα και χαιδεύοντας το, ενώ το κρατάτε εκεί και το ενθαρύνετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε γατάκια ήδη από την εποχή που είναι με μπιμπερό γύρω στον ένα μήνα και κάτι. Εαν δεν πιάσει το νόημα κατευθείαν του πιάνετε μαλακά τα μπροστινά ποδαράκια και το κάνετε να σκάψει, ότι θα του μάθαινε δηλαδή η μαμά του ή θα το έβλεπε και θα μάθαινε μιμούμενο. Λογικά μετά από μερικά τέτοια μαθήματα θα πάει μόνο του και ειμαι σημαντικό να το επιβραβεύετε με χάδια τις πρώτες φορές και να του λέτε μπράβο.

Μάθημα τέσσερα: Του μαθαίνω το ονυχοδρόμιο

Όταν το γατάκι σας φάει και κάνει την ανάγκη του αρχίζει συχνά να έχει κέφια και θέλει παιχνίδια. Εκείνη είναι η κατάλληλη ώρα να το μάθετε ονυχοδρόμιο. 'Εχετε την επιλογή ενός ονυχοδρόμιου επίπεδου σαν χαλάκι ή ενός όρθιου σαν στήλου. Πολλά γατάκια έχουν μια φυσική τάση προς το ένα η το άλλο. Καλό είναι να την ακολουθήσετε. Πάρτε ένα καλής ποιότητας στήλο ή χαλάκι και πάρτε του τα μπροστινά ποδαράκια και βάλτε το να τα ξυσει καθοδηγώντας το εκεί. Στο ονυχοδρόμιο στήλο μπορείτε να το κρεμάσετε από τα νυχάκια του απαλά έτσι θα καταλάβει πιο γρήγορα ή ακόμη να το δελεάσετε με παιχνίδια που έχουν τα ονυχοδρόμια όπως μπάλες η ποντίκια. Με λίγες επαναλείψεις θα μάθει μια χάρα και θα γλυτώσετε τα έπιπλα σας. Αργότερα θα τοποθετήσετε ένα δυο τέτοια ονυχοδρόμια στο σπιτι κατά προτίμηση δίπλα σε καναπέδες έτσι ώστε εύκολα να το μετακινείτε εάν πάει να πειραματιστεί σε αλλα μέρη για ξύσιμο.

Βλέπει τις άλλες γάτες… αφ' υψηλού

on Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009



Είναι η ψηλότερη στο είδος της και γι' αυτό καταλαμβάνει μία εξέχουσα θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Guiness. Με μήκος, από τους ώμους έως τα πέλματα, 43,3 εκατοστά, η Scarlett’s Magic, μία γάτα ράτσας Savannah, βλέπει τις άλλες γάτες… αφ' υψηλού.

Το ξανθό τετράποδο με τις μαύρες βούλες είναι 18 μηνών και περιμένει να κερδίσει ακόμη έναν τίτλο -αυτόν του μακρύτερου κατοικιδίου.


«Είμαστε ενθουσιασμένοι», λέει η αφεντικίνα της Kim Draper, η οποία είναι ιδιοκτήτρια pet shop με γάτες Savannah στην Καλιφόρνια.Όπως λέει η ίδια, η συγκεκριμένη ράτσα είναι πολύ δημοφιλής στην πολιτεία εξαιτίας του μοναδικού χρώματος αλλά και της εξυπνάδας της.


Γάτα: Ιερή και αγαπημένη

on Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009



Oι περισσότεροι ζωολόγοι συμφωνούν πως ήταν κάπου στο σημερινό Σουδάν και πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, όταν φτωχοί αγρότες στις όχθες του Nείλου κατάφεραν για πρώτη φορά να εξημερώσουν τη μικρή, κίτρινη αγριόγατα, τον πρόγονο της σημερινής γάτας. H μεγάλη της ικανότητα στην εξολόθρευση των ποντικών και αρουραίων, που λυμαίνονταν την αποθηκευμένη σοδειά, εκτιμήθηκε δεόντως, ενώ και εκείνη ανταποκρίθηκε γρήγορα στην αγάπη και την προστασία που βρήκε κοντά στα μεγάλα δίποδα. Όταν οι περιοχές αυτές ενσωματώθηκαν στο βασίλειο της Ανω Aιγύπτου και οι πρωτόγονες κοινωνίες οργανώθηκαν, η γάτα (που άκουγε στο όνομα «μάου») ευνοήθηκε πολύ από το θεοκρατικό καθεστώς, καθώς το ιερατείο με μία παράλογη για τα μέτρα μας απόφαση την ανακήρυξε θεότητα. Έτσι όμως, όλες οι γάτες της χώρας άνηκαν πλέον στο δυνάστη και θεό Φαραώ, που επέτρεπε στους κοινούς θνητούς να τις κρατούν στα σπίτια τους την ημέρα, γιατί το βράδυ έπρεπε να τις φέρουν στις βασιλικές σιταποθήκες για να κρατάνε μακριά τα τρωκτικά. Aφού όμως όλες πια ανήκαν στον Φαραώ, το να σκοτώσεις ή να τραυματίσεις κάποια, έστω και από απροσεξία ήταν βαρύ αδίκημα.

O Διόδωρος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης κάποιου Pωμαίου, που είχε φονεύσει γάτα, παρότι οι αρχές είχαν κάνει τα πάντα για να καθησυχάσουν το λαό, ώστε να μην εξοργίσουν την κραταιά τότε Pώμη. O Hρόδοτος πάλι αναφέρει πως όταν κάποιο σπίτι τυλιγόταν στις φλόγες, οι Aιγύπτιοι πρώτα φρόντιζαν να σώσουν τις γάτες και μετά τους ενοίκους. Aν πάλι μια «μάου» πέθαινε, αρχικά την εξέταζαν οι ιερείς με μεγάλη προσοχή, για να αποφανθούν αν τα αίτια θανάτου ήταν φυσικά. Oι άνθρωποι που την «υπηρετούσαν» ξύριζαν το κρανίο και τα φρύδια τους για να δείξουν το πένθος τους, τη μοιρολογούσαν για μέρες και μετά πλήρωναν ένα σημαντικό ποσό στον ταριχευτή για να διασφαλίσουν την ευμένειά της, καθώς η ψυχή της επόπτευε τα πάντα και από την «άλλη» ζωή. Έχουν έτσι βρεθεί πολλαπλάσιες μουμιοποιημένες γάτες από ανθρώπους. Στις ανασκαφές του Mπενί-Xασάν μόνο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες γάτες να ονειρεύονται την αιωνιότητα. H ακλόνητη πεποίθηση πως οι γάτες (ζωντανές ή νεκρές) ελέγχουν την υγεία, το γάμο και την τύχη των ανθρώπων, κορυφώθηκε με την εμφάνιση της θεάς Mπαστ, προστάτιδος της ζωής και της οικογένειας, που είχε κεφάλι γάτας και γυναικείο σώμα. Tο να κλέψεις μια γάτα ήταν ασφαλώς κανονικό έγκλημα και έτσι οι πρώτες εμφανίσεις της, εκτός Aιγύπτου, άργησαν πολύ. Oι φελούκες του Nείλου είχαν πάντοτε μερικές γάτες ως «πλήρωμα» για να μην χορεύουν τα ποντίκια στο αμπάρι, και έτσι τα λιμάνια της Mεσογείου γνώρισαν σιγά σιγά αυτό το ιερό ζώο. Aπό τον δρόμο της στεριάς πάλι, τα εμπορικά καραβάνια έφερναν γάτες σαν πολύτιμο δώρο στα παλάτια των Iνδών ηγεμόνων, αλλά μόνο στην εποχή των επιγόνων του Aλεξάνδρου, έπαψαν να 'ναι τα παράξενα και ακριβοθώρητα όντα, που με αρκετή δόση τερατολογίας, περιέγραφαν οι αρχαίοι συγγραφείς.

H χρυσή εποχή στην ιστορία της γάτας κράτησε για πολλούς αιώνες, καθώς όλες οι αγροτικές κοινωνίες λάτρευαν αυτό το ζώο, που εξολόθρευε τα τρωκτικά αλλά και χάριζε το ηρεμιστικό της γουργούρισμα σε όποιον τη χάιδευε, ύστερα από μια σκληρή μέρα στα χωράφια. Στη μυθολογία των βόρειων λαών, τεράστιες γάτες έσερναν το άρμα της θεάς του έρωτα Φρέγια, ενώ για τους πιστούς της η γάτα ήταν ζώο γεμάτο θηλυκές χάρες, που αξίζει κάθε φροντίδα και αγάπη. Kαθώς όμως ο χριστιανισμός σάρωνε στο διάβα του τις αρχαίες θρησκείες, η Φρέγια μετατράπηκε σε δαίμονα και οι γάτες θεωρήθηκαν διαβολικά όντα. Για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια υπέστησαν απίστευτες διώξεις, με αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστούν στην Eυρώπη του 15ου αιώνα. Πολλοί άνθρωποι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, επειδή περιέθαλψαν κάποιο άρρωστο ζώο και δε γλύτωνες εύκολα από την Iερά Eξέταση, αν είχες την απρονοησία να φιλοξενείς στο σπίτι σου μια γάτα, ιδιαίτερα δε αν ήταν μαύρη.

H ικανότητά τους να κινούνται με άνεση στο σκοτάδι, ο ανεξάρτητος χαρακτήρας τους, η άρνησή τους να δεχτούν τον άνθρωπο ως αφέντη, ήταν πειστήρια αρκετά για να αξιώσει τη θανάτωσή τους το πνεύμα του φανατισμού, που κυβερνούσε στα μαύρα χρόνια του Mεσαίωνα. H μανία αυτή δε βρήκε ευτυχώς μιμητές στον υπόλοιπο κόσμο, αντίθετα μάλιστα, οι Αραβες περιέβαλαν με στοργή τη γάτα, θρυλείται μάλιστα πως όταν ο Mωάμεθ ήθελε κάποτε να πάει στο τζαμί για να προσευχηθεί, έκοψε το μανίκι του μανδύα του για να μην αναγκαστεί να ξυπνήσει το γατάκι που κοιμόταν πάνω του. Στην Kίνα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το βλέμμα της γάτας διώχνει τα κακά πνεύματα και πως η παρουσία της στο σπίτι εξασφαλίζει την καλοτυχία. Στο βασίλειο του Σιάμ (τη σημερινή Tαϊλάνδη) οι πρόγονοι της σιαμέζικης γάτας προστάτευαν τους ναούς από ιερόσυλους ποντικούς, που ροκάνιζαν τα ιερά χειρόγραφα, ενώ στην Iαπωνία θεωρείται ακόμα ευλογημένο ζώο και δεν είναι σπάνιο στις μέρες μας το φαινόμενο, μια οικογένεια να τελεί κάθε χρόνο μνημόσυνο για την ψυχή μιας πολυαγαπημένης γάτας. Στη σύγχρονη Eλλάδα, η δημοτικότητα του σκύλου ξεπερνάει κατά πολύ αυτή της γάτας και ακούμε συχνά διάφορους να παπαγαλίζουν τις γνωστές κατηγορίες πως η γάτα είναι «ύπουλη», «άπιστη», «πανούργα», «μπαμπέσα σαν θηλυκό» κ.λ.π. Eπιζούν, επίσης, ακόμα κάποιες προλήψεις, όπως για παράδειγμα, πως αν διασταυρωθείς με μαύρη γάτα, η μέρα σου θα πάει άσχημα, ενώ δυστυχώς πολλοί παίρνουν τοις μετρητοίς τη δοξασία πως οι γάτες είναι «εννιάψυχες». Mόνο αν ποντάρουν στις υπόλοιπες οκτώ ψυχές της εξηγείται η προκλητική αδιαφορία πολλών οδηγών, που δίχως καθόλου να φρενάρουν θερίζουν τη ζωή αυτού του έξυπνου και ευκίνητου ζώου, που αγνοεί δυστυχώς τους ανθρώπινους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και συχνά πετάγεται απροειδοποίητα καταμεσής του δρόμου.

H γάτα είναι ανεξάρτητη και πολύ δύσκολη στην εκπαίδευσή της. Διαθέτει άριστη μνήμη, θυμάται πολύ καλά ποιος της συμπεριφέρεται όμορφα και χαρίζει την αφοσίωσή της μόνο σε όποιον την αξίζει. Aνταποκρίνεται στη στοργή με περίσσεια αγάπης και βρίσκει το δρόμο να γυρίσει στο σπίτι, που θεωρεί δικό της, όσο μακριά και αν βρεθεί. Eίναι πεντακάθαρη, ευαίσθητη, προστατευτική, υπόδειγμα μητέρας, μυστηριώδης και σαγηνευτική. Eίναι πάρα πολλοί, ζωγράφοι, ποιητές και συγγραφείς, όσοι ύμνησαν την εκφραστικότητα των ματιών της, την αρμονία της μορφής της, το χάρισμα που διαθέτει να κινείται λες και είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ζυμάρι. O Λεονάρντο ντα Bίντσι περιέγραψε, όμως, όλα τα χαρίσματα αυτού του ιερού και αγαπημένου ζώου, εκδήλωσε όλη τη γοητεία που μας ασκεί με τρεις μόνο λέξεις: «αριστούργημα της Φύσης».

Γάτες: Μύθοι και πραγματικότητες



Οι γάτες προστατεύουν τους εαυτούς τους

Μερικές γάτες είναι καλοί κυνηγοί και ουσιαστικά αυτάρκεις. Μερικές γάτες έχουν δυσκολία στο κυνήγι, λόγω της διάπλασής τους (π.χ. το ισιωμένο πρόσωπο και το μικρό στόμα ενός περσικού γάτου). Πλασμένες για να αυτοπροστατεύονται και να επιβιώνουν, οι γάτες μπορεί να σαρώσουν και να φάνε τα θραύσματα κόκκαλων ή να απομακρυνθούν αρκετά έτσι ώστε να βρούν τροφή. Αν επιλέξετε να έχετε γατούλα στο σπίτι, θα πρέπει να δεσμευτείτε απέναντί της πως θα της παρέχετε τροφή, φροντίδα και αγάπη.

Οι πεινασμένες γάτες κυνηγούν καλύτερα

Μερικές γάτες έχουν σπίτι επειδή κυνηγούν ποντίκια και οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι οι γάτες γίνονται "μαλθακές" εάν ταϊζονται. Μια πεινασμένη γάτα σε ένα αγρόκτημα, κυνηγάει μόνο για να φάει, ενώ μία γάτα της πόλης κυνηγάει από hobby, αθλείται πάνω σε αυτό και πιάνει θηράματα πιο συχνά. Πολλές γάτες είναι κακοί κυνηγοί, είτε είναι πεινασμένες ή όχι. Εάν δεν θέλετε η γάτα σας, να είναι κυνηγός, γυρίστε τα ένστικτά της στο παιχνίδι και εάν θέλετε να υιοθετήσετε ένα νέο γατάκι, επιλέξτε ένα όπου η μητέρα γάτα δεν κυνηγά - πιθανώς ούτε το γατάκι θα κυνηγάει.

Οι γάτες μπορούν να ζήσουν με την τροφή των σκύλων


Τα τρόφιμα των σκύλων δεν περιέχουν τις σωστές βιταμίνες για τις γάτες. Η σίτιση μιας γάτας αποκλειστικά με τροφή σκυλιών, θα οδηγήσει τελικά στην κακή υγεία, την τύφλωση και το θάνατο. Οι γάτες απολαμβάνουν ένα "πιάτο" τροφή σκύλου, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Οι γάτοι είναι χορτοφάγοι

Οι γάτες χρειάζονται τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο κρέας. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να αφομοιώσουν τους υδατάνθρακες, οι γάτες όμως χρειάζονται πρωτεϊνες. Η συνεχής σίτιση της γάτας με λαχανικά, θα οδηγήσει σταδιακά στην τύφλωση και τον θάνατο. Υπάρχουν παρολαυτα, ισσοροπημένες χορτοφαγικές τροφές για τις γάτες αλλά είναι κάπως σκληρό να επιβάλλονται τα ανθρώπινα ήθη στις γάτες. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι για να δώσετε στη γάτα σας μια βασισμένη στο κρέας διατροφή αρνείστε τα βασικά δικαιώματά της και μια γάτα δεν είναι το σωστό κατοικίδιο ζώο για εσάς.

Οι γάτες δεν αισθάνονται αγάπη προς τους ανθρώπους

Είναι αλήθεια πως δεν δείχνουν την αγάπη τους προς εμάς όπως οι σκύλοι. Δεν είναι το ίδιο εκδηλωτικές όμως έχουν τρόπους για να εκφράσουν αυτά που αισθάνονται και τις περισσότερες φορές ζητούν μία αγκαλιά.

Οι γάτες πρέπει να βγαίνουν έξω την νύχτα

Το ασφαλέστερο, είναι η γάτα να μένει μέσα στο σπίτι την νύχτα. Αν και είναι ζώα σχεδόν νυκτερινά, υιοθετούν συχνά έναν ημερήσιο τρόπο ζωής για να ταιριάξουν με αυτό των ιδιοκτητών τους.

Γάτες - Κατοικίδιο απο το 7500 π.Χ.



Δεσμοί 9.500 ετών!

Mία γάτα θαμμένη μαζί με το αφεντικό της ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε κυπριακό τάφο ηλικίας 9.500 ετών...

H γάτα φαίνεται πως μπήκε στο σπίτι μας 50 αιώνες νωρίτερα από το 2000 π.X., οπότε εμφανίστηκε στην Αρχαία Αίγυπτο.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύπρο αποκαλύπτουν πως οι στενοί δεσμοί ανθρώπου και γάτας ξεκίνησαν πριν από 9.500 χρόνια, τουλάχιστον 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί. Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός ανθρώπου και της γάτας του σε τάφο που χρονολογείται από το 7.500 π.X.

Τα ευρήματα οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι η γάτα ήταν εξημερωμένη, είχε μεγάλη αξία για το αφεντικό της και θανατώθηκε για να θαφτεί μαζί του (ή μαζί της, καθώς το φύλο του ανθρώπου δεν έχει καθοριστεί ακόμα).



Ο σκελετός της γάτας βρέθηκε σε τάφο της περιοχής Σιλουρόκαμπος στην Κύπρο και χρονολογείται από το 7500 π.X.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις αυτές, αλλά και τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών επιστημόνων που ενημερώθηκαν για την ανασκαφή, η γάτα φαίνεται πως μπήκε στο σπίτι μας πολύ νωρίτερα από το 2.000 π.X., όταν εμφανίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο. Εικάζεται πως η εξημέρωση της γάτας έγινε την ίδια περίοδο με την εμφάνιση των πρώτων γεωργών στη Μέση Ανατολή. Τότε, τα δημητριακά και οι άλλοι καρποί που αποθήκευαν στις καλύβες τους οι κάτοικοι των πρώτων οικισμών έγιναν στόχος των τρωκτικών. Αυτά με τη σειρά τους προσέλκυσαν το γευστικό ενδιαφέρον της προϊστορικής γάτας ξεκινώντας έτσι τη μακρόχρονη συμμαχία της με τον άνθρωπο.

Στο καινούργιο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Science» οι Γάλλοι αρχαιολόγοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους. Στον τάφο βρέθηκαν στοιχεία για την εξημέρωση της γάτας, γράφει ο δρ Ζαν-Ντενί Βιν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι, που αποδεικνύουν ότι η στενή σχέση ανθρώπου και γάτας ξεκίνησε 5.000 χρόνια πριν μπει στα παλάτια των Φαραώ...

Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι γνώριζαν τη θέση της γάτας στη ζωή του ανθρώπου μέσα από ευρήματα όπως αντικείμενα αιγυπτιακής τέχνης και μουμιοποιημένες γάτες. Κάποια αγαλματίδια από πέτρα ή πηλό, που απεικόνιζαν γάτες, είχαν βρεθεί επίσης στη Συρία, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Ο τάφος βρέθηκε στον νεολιθικό οικισμό στην τοποθεσία Σιλουρόκαμπος στην Κύπρο, που κατοικήθηκε από την ένατη μέχρι την όγδοη χιλιετία π.X. Ο σκελετός της γάτας βρέθηκε σε απόσταση 40 εκατοστών από τον ανθρώπινο και στο ίδιο βάθος, θέση που υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία του κατοικίδιου στη ζωή του νεκρού. H ταφή τους έγινε ταυτόχρονα και φαίνεται πως η γάτα σκοτώθηκε για να ακολουθήσει το αφεντικό της στον άλλο κόσμο.

H ηλικία του ανθρώπου προσδιορίζεται στα 30 χρόνια και της γάτας στους οκτώ μήνες. H γάτα ήταν μεγαλόσωμη, μεγαλύτερη από τα σημερινά κατοικίδια, και μοιάζει περισσότερο με την αφρικανική αγριόγατα. Μάλλον έφτασε στην Κύπρο σε εξημερωμένη κατάσταση από τη γειτονική Μέση Ανατολή.

H παρουσία λίθινων εργαλείων και κοσμημάτων δίπλα στον ανθρώπινο σκελετό υποδηλώνει ότι ο νεκρός κατείχε σημαντική θέση στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και γάτας δεν ήταν μόνο υλική αλλά και πνευματική.

Τα εμβόλια της γάτας



Ο εμβολιασμός της γάτας είναι ένα θέμα στο οποιο δυστυχώς δεν δίνει ο πολύ κόσμος ιδιαίτερη σημασία. Παρ’ότι όλοι πάντα φροντίζουν για τα εμβόλια του σκύλου, πιστεύουν πως για τη γάτα δεν είναι απαραίτητα ή είναι της άποψης ότι εφ΄όσον η γάτα δεν κυκλοφορεί έξω απο το σπίτι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί. Δυστυχώς όμως, αυτές είναι λανθασμένες απόψεις.

Τα εμβόλια της γάτας είναι εξίσου σημαντικά με αυτά του σκύλου. Εξάλλου ο εμβολιασμός είναι πρόληψη που μπορεί να γλιτώσει τη γάτα αλλά και σας από άσκοπη ταλαιπωρία. Οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς είναι διαφορετικές για κάθε γάτα. Αυτές επηρεάζονται όχι μόνο απο τη φυσική κατάσταση και τον τρόπο ζωής του κάθε ζώου, αλλά και απο τις ιδιαιτερότητες και νόμους της κάθε χώρας, καθώς και απο τις επιστημονικές έρευνες που γίνονται στον τομέα.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το πρόγραμμα εμβολιασμού μιάς γάτας δεν είναι άλλος απο τον κτηνίατρο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, και ιδίως λόγω του ιδιαίτερου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα στην χώρα μας, έχουν διαμορφωθεί βασικές οδηγίες όσον αφορά τον εμβολιασμό της γάτας.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Πρέπει να γίνεται τη 12η βδομάδα ηλικίας. Τα γατάκια θηλάζωντας αποκτούν αντισώματα τα οποία προστατεύουν τις πρώτες βδομάδες ζωής και εξουδετερώνουν οποιοδήποτε εμβόλιο γίνεται αυτή τη περίοδο. Τα εμβόλια είναι πολαπλά και περιλαμβάνουν στελέχη κατά της ρινοτραχειίτιδας, πανλευκοπενίας και καλυκοίωσης

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌΣ

Γίνεται 3-4 βδομάδες μετά τον πρώτο και το εμβόλοιο είναι πανομοιότυπο. Μετά την 12η εβδομάδα γίνεται κατά της λύσσας εμβολιασμός απαραίτητος απο το νόμο. Έπειτα απο την ολοκλήρωση του κύκλου εμβολιασμών που αναφέραμε, θα πρέπει να γίνεται επαναληπτικός εμβολιασμός μια φορά το χρόνο για την διατήρηση της ανοσίας.

Εκτός απο τα προαναφερόμενα υπάρχουν εμβόλια κατά της χλαμυδίασης, ιογενούς λευχαιμίας και λοιμώδους περιτονίτιδας. Οι συστάσεις για τα παραπάνω εμβόλια δεν ειναι ίδιες για κάθε ζώο. Γι’αυτό πρέπει πάντα να λαμβάνουμε πληροφορίες απο τον κτηνίατρο.

Ακόμη και εαν δεν ξεκινήσετε εμβολιασμούς την σωστή ηλικία, μιλήστε με τον κτηνίατρο για να φιάξετε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών για το γατάκι σας.

Μπορείτε να Μάθετε τη Γάτα σας να Κάθετε σε 10 Λεπτά



Μπορείτε να μάθετε τη γάτα σας να κάθετε σε λιγότερα από 10 λεπτά. Φυσικά, θα πρέπει να επαναλάβετε τη ρουτίνα για το γατάκι σας για να το θυμάται καθώς η επανάληψη και η συνέπεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά για κάθε καλή κατάρτιση.

Τοποθετήστε τη γάτα σας σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι. Ίσως σας βοηθήσει αν η πλάτη της γάτας είναι προς τον τοίχο. Επιτρέψτε στο γατάκι να πάρει μια καλή μυρωδιά από τη δωροδοκία σας. Όταν η γάτα δείξει ενδιαφέρον, αργά υψώστε το κομμάτι (ίσως τοποθετήσετε το καλούδι σε ένα κουτάλι ή ανάμεσα στα δάχτυλα σας) ανάμεσα από μια αόρατη γραμμή από τη μύτη της γάτας σας σε σημείο ανάμεσα στα αυτιά της. Μην υψώσετε το σνακ πολύ γρήγορα ή πολύ ψηλά πάνω από τα αυτιά της γάτας. Πείτε το όνομα της γάτας, την εντολή ‘κατσε’, και μετά χτυπήστε στο κουδούνι ενώ παρουσιάζετε την επιβράβευση όταν το γατάκι κάνει ότι εσείς θέλετε. Τώρα, επαινέστε την έξυπνη γάτα σας, και χαϊδέψτε την.

Αν η γάτα δεν ακολουθει το σνακ, είτε το γατάκι δεν είναι αρκετά πεινασμένο, είτε το σηκώνετε πολύ ψηλά πάνω από τη γάτα ή αυτό το καλούδι δεν μυρίζει αρκετά ωραία.

Επαναλάβετε αυτή την εκπαίδευση αρκετά συχνά και τελικά η γάτα σας θα κάθεται στα πόδια σας όταν αυτός ή αυτή έχει διάθεση για ένα σνακ. Μην το παρακάνετε στη συμμόρφωση, αλλιώς θα έχετε μια γάτα που εκπαιδεύει εσάς. Ζητήστε από φίλους και συγγενείς να λένε την εντολή ‘κατσε’ για ένα σνακ. Σύντομα, το γατάκι θα είναι πιο εξωστρεφής, και θα ενδιαφέρετε περισσότερο να ‘κάτσει’ για τον καλεσμένο σας, ελπίζοντας για την πιθανότητα.

Γιατί οι τρίχρωμες γάτες είναι πάντα θηλυκές;



Οι γάτες με τρία χρώματα- πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο-, που ονομάζονται ταρταρούγα ή καλκούτα, είναι για γενετικούς λόγους πάντα θηλυκές.

Πράγματι, στα αιλουροειδή οι πληροφορίες για τη δημιουργία του μαύρου ή πορτοκαλί χρώματος βρίσκονται στο ίδιο γονίδιο το οποίο υπάρχει μόνο στο χρωμόσωμα Χ. Για να εμφανιστούν όλες οι αποχρώσεις, τα αλληλόμορφα γονίδια (δηλαδή γονίδια σε αντίστοιχη θέση στο ζευγάρι των χρωμοσωμάτων) πρέπει να είναι παρόντα και στα δυο χρωμοσώματα Χ. Όμως, μόνο τα θηλυκά έχουν δυο χρωμοσώματα Χ, ενώ τα αρσενικά ένα μόνο, είναι δηλαδή τύπου XY. Η απουσία του δεύτερου χρωμοσώματος Χ προκαλεί στα αρσενικά ένα φαινόμενο που ονομάζεται "απενεργοποίηση του X". Έτσι, ένα αρσενικό μπορεί να είναι ασπρόμαυρο ή πορτοκαλί και άσπρο ή πορτοκαλί και μαύρο αλλά όχι πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο. Η μόνη περίπτωση να έχουμε τριχρωμία είναι σε αρσενικά τύπου ΧΧΥ. Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται σύνδρομο του Κλαϊνεφέλτερ και προκαλεί στειρότητα.