Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Έριξαν φόλες σε σκυλιά στη Ρόδο

on Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009


Τραγικό θάνατο βρήκαν τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο πανέμορφα λυκόσκυλα, σε δασικές περιοχές του Δήμου Ατταβύρου.

Τα ζώα δηλητηριάστηκαν από φόλες. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ενημερώθηκε για το συμβάν από το Δασονομείο Έμπωνος και τον υπάλληλο Σταμάτη Χουρδάκη.

Γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν οι δράστες, αν και πέρυσι, την ίδια περίοδο, για αντίστοιχο συμβάν οι έρευνες δεν κατέληξαν πουθενά.

Κάτοικοι της περιοχής και οι κυνηγοί-κάτοχοι των άτυχων ζώων μιλούν για απίστευτη βαρβαρότητα.

Αυτή η μέθοδος εξόντωσης των ζώων είναι βέβαια συνηθισμένη αλλά δεν παύει να παραμένει φρικτή εγκληματική ενέργεια και απάνθρωπη στάση απέναντι στα απροστάτευτα ζώα.

Πηγή: Ροδιακή

Πως θα μάθετε στο γατάκι σας να μένει μόνο του

on Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009


Θέλατε γάτα η γατάκι? Τελικά το πήρατε? Δουλεύετε όμως πολλές ώρες και ανησυχείτε μήπως δεν προσαρμοστεί? Η γενικότερα θα θέλατε να είναι ένα ζώο που να μπορεί άνετα να μένει και μοναχό του όταν για παράδειγμα θα φιλοξενήθει για διακοπές η θα πάει στον κτηνίατρο? Μην απελπίζεστε, γίνεται με μερικά απλά βήματα.

1ο Βήμα.

Προετοιμάζετε ένα μικρό χώρο όπως το μπάνιο η ένα εφεδρικό δωμάτιο βάζοντας την άμμο και τη τουαλέτα του και ότι φαγητό προτιμάει και νεράκι. Βάζετε εξίσου παιχνίδια και ένα ονυχοδρόμιο για να μην πλήξει.


2ο Βήμα

Κλείνετε την πόρτα και βλέπετε πως αντιδρά αυτό και πως αντιδράτε κι εσείς. Αυτό μπορεί να φωνάζει μόλις φύγετε η να ανακαλύψετε ότι μένει μονό του για κάποια ώρα και μετά γρατσουνάει την πόρτα για παράδειγμα. Αυτό σας δείχνει τα όρια του στην φυσική απουσία.

Ταυτόχρονα αναρωτηθείτε πως νιώθετε εσείς για αυτό που κάνει το γατάκι σας και γενικά τι σημαίνει για σας το να είναι κάποιος ανθρωπος η ένα ζώο μονό του γιατί αυτό του μεταδίδετε χωρίς να το καταλαβαίνετε με την σταση σωματος και την φωνή σας. Για παράδειγμα κάποιος αγχώδης άνθρωπος θα ανοίξει αμέσως την πόρτα όλο ανησυχία να δει γιατί φωνάζει το γατάκι του και θα φανταστεί τα χειρότερα. Κάποιος που του αρέσει να μένει και μόνος του, θα φανταστει ότι θα αρεσει κα στο γατάκι και θα αφήσει πιο εύκολα το γατάκι να μείνει μονό του υποθέτοντας ότι θα στραφεί προς την τροφή και τα παιχνίδια και θα ανησυχήσει αργότερα. Κάποιος πάλι πολύ αδιάφορος που φαντάζεται ότι «δεν έχει αναγκη αυτό», θα το αφήσει για ώρες και δεν θα δεί κάν αν έχει τα βασικά με αποτέλεσμα το γατάκι αν νιώσει εγκατάλειψη και μαζική απουσία.

3ο Βήμα

Αφού τα σκεφτήκατε αυτά θα έχετε καταλάβει ότι το πώς θα αντιδρά το γατάκι σας εξαρτάται από το ίδιο, τον χαρακτήρα του και το τι έχει περάσει από την μια και από εσάς από την άλλη κα το τι φαντάζεστε. Όσο πιο μικρό είναι θα μπορέσει λοιπόν να εκπαιδευτεί και όσο πιο υπομονετικός είστε εσείς το ίδιο. Σε μεγαλύτερες γάτες πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μήνες εκπαίδευσης αν η ιδία η γάτα ήταν πριν σε σπίτι που την είχαν κακομάθει για παράδειγμα. Μπορεί όμως να έχετε και κάποια έκπληξη όταν θα αυξηθεί η δική σας σιγουριά.

4ο Βήμα

Τώρα πλέον γνωρίζοντας ότι μαντικό ρολό παίζει το πώς θα αντιδράσετε και νοητικά και με την γλώσσα του σώματος σας μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα φώναξε το γκι σας όταν κλείσατε την πόρτα τόσο περισσότερο διάστημα θα χρειαστείτε καθώς και ότι ως πιο μικρό είναι τόσο πιο εύκολα θα μάθει.

Τι θα κάνετε πρακτικά

1. Αρχιστε να επισκέπτεστε το γατάκι συχνά στο χώρο της επιλογής σας και φέρνετε του και κάτι κάθε φορά η χαϊδεύετε το . Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να πιάνει το μήνυμα ότι δεν φύγατε οριστικά αλλά θα ξαναέρχεστε.

2. Αφού το κάνετε μερικές φόρες αυτό την πρώτη μέρα, αρχίστε να αραιώνετε τις επισκεψεις και αφήνετε κάθε φορά που φεύγετε ένα μεγάλο αρκουδάκι η άλλο χνουδωτό μεγάλο ζωάκι και βάζετε το δίπλα στο γατάκι σας πριν ανοίξετε την πόρτα και βγείτε. Αυτό είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται και στα ανθρωπινά μωράκια και δίνει ένα υποκατάστατο που μειώνει την αίσθηση της έλλειψης και της τυχόν εγκατάλειψης μαζί με την αντίστοιχη αγωνία και κραυγές.

3. Εάν φωνάζει του γλυκομιλάτε έξω από την πόρτα και φροντίζετε να μπαίνετε μέσα στον χώρο γλυκομιλώντας παλι όταν είναι ήρεμο άσχετα δηλαδή από το όταν φωνάζει. Έτσι δεν ενισχύετε την αγωνιά και την εξάρτηση του αλλά δείχνετε ότι θα γίνει κάτι όταν είναι η ώρα του να γίνει.

4. Συνεχίζετε κανονικά την μέρα βγάζοντας το γατάκι έξω και δείχνοντας του ότι όλα είναι όπως τα ήξερε. Για το διάστημα της εκπαίδευσης διατηρείστε την άμμο και την τροφή του με τα αξεσουάρ του μέσα στον επιλεγμένο χώρο όμως.

5. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με το αρκουδάκι την επόμενη κάνοντας μια η δυο επισκέψεις η λίγο λιγότερες από την προηγούμενη και το συνεχίζετε κάθε μέρα μέχρι που το γατάκι μπορεί να μείνει μονό του μια μέρα ολόκληρη ήσυχο.

6. Εάν τα καταφέρατε για μια μέρα αυτό σημαίνει ότι τα ψυχικά του όρια στην απουσία έχουν αυξηθεί αισθάνεται ήσυχο και ασφαλές ότι θα ξαναγυρίσετε και ίσως βαριέται λίγο όπως είναι φυσικό αλλά το αντέχει όπως εσείς θα αντέχατε μέχρι τελειώσει μια βαρετή εργασία για παράδειγμα. Μπορείτε να το συγχαρείτε και να το ανταμείψετε με πολλά χάδια που τα κατάφερε κα την αγαπημένη τροφή και το παιχνίδι που του αρέσει το βραδύ. Ετσι θα καταλάβει ότι όταν θα γυρνάτε θα σας ξαναβρίσκει και θα το περιμένει ευχαρίστα.Μπορείτε να συγχαρείτε και τον εαυτό σας που τα κατάφερε να αντέξει χωρίς να φαντάζεται κάτι κακό και έτσι καταφέρατε με ωριμότητα να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να κάθεται ήρεμο μιά, δύο η τρείς το πολύ ήμερες για παράδειγμα αν φεύγετε για διακοπές σαββατοκύριακου και δεν έχετε πάντα κάποιον να το κοιτάξει. Κανονικά πάντα είναι προτιμότερο να έχουμε κάποιον να περάσει λίγο έστω χρόνο με ένα ζωάκι στην περίπτωση διακοπών η νοσηλείας αλλά έτσι θα έχετε ένα ώριμο γατάκι που θα μπορεί και μονό του, θα μπορεί και με άλλους.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ... ΤΡΑΧΙΑ

on Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009


Όλοι μας έχουμε νιώσει την τραχιά επιφάνεια της γλώσσας της γάτας μας όταν μας γλείφει, που μας θυμίζει την επιφάνεια του γυαλόχαρτου. Για αυτήν τη σκληρή αίσθηση υπάρχουν λόγοι.

1. Μοναδικό εργαλείο καλλωπισμού

Με αυτό η γάτα φροντίζει τον εαυτό της και το τρίχωμά της, πλένοντάς το, ξεμπερδεύοντάς το και υγραίνοντάς το με το σάλιο της. Αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό μικροσκοπικών «θηλών», που βρίσκονται κεντρικά πάνω στην επιφάνεια της γλώσσας. Αυτές οι «θηλές» μοιάζουν με γαντζάκια, έχουν φορά προς τα πίσω και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κερατίνης, όπως και τα ανθρώπινα νύχια. Η δύναμη αυτών των γάντζων βοηθά τη γάτα να κρατάει το φαγητό και η δομή τους δρα ως μέσο «λείανσης» και ως «βούρτσα» για τον καλλωπισμό της.

2. Εργαλείο γευσιγνωσίας

Βάσει ερευνών, η αίσθηση της γεύσης είναι οξύτερη στη γάτα από ότι στο σκύλο, χάρη σε δύο ομάδες γευστικών καλύκων. Οι πιο ισχυροί από αυτούς βρίσκονται πάνω σε «θηλές» σε σχήμα μανιταριού, στην άκρη και στα πλαϊνά της γλώσσας, ενώ μια ακόμη ομάδα «θηλών», σε σχήμα ποτηριού, βρίσκονται στο πίσω μέρος της γλώσσας. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η γλώσσα της γάτας αντιδρά στη γεύση αλλά ενδιαφέρεται και για υφή ενός ιδιαίτερου φαγητού, γι’ αυτό και οι εταιρίες παραγωγής τροφών για γάτες φροντίζουν, πέρα από τις ποικίλες γεύσεις, να παρασκευάζουν διαφορετικά σχήματα ξηράς τροφής και διαφορετικές υφές σε κονσέρβα, π.χ. μους, κομματάκια, κλπ.

Επίσης, η γλώσσα της γάτας αντιδρά στη θερμοκρασία, γι’ αυτό οι γάτες προτιμάνε το φαγητό τους σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν λοιπόν, η γάτα σας επιλέγει να τρώει ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού ή μια συγκεκριμένη γεύση και αρνείται να φάει μια καινούρια τροφή που της προσφέρετε, μη βιαστείτε να τη χαρακτηρίσετε ως «δύστροπη», «εκλεκτική», «μυστήρια», κλπ. Απλά, η αίσθηση της γεύσης της και η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση οσμής της τής υπαγορεύουν να επιμείνει στο συγκεκριμένο φαγητό.

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τροφές για γάτες. Δοκιμάστε λοιπόν, μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην Ψιψίνα σας – ή μάλλον μέχρι να αποφασίσει η γάτα σας!
Άλλωστε, το αγαπημένο σας φαγητό δεν είναι απαραίτητα αρεστό σε όλους τους ανθρώπους!

3. Υποδοχέας νερού

Η γλώσσα της παίρνει τη μορφή κουταλιού για να μπορέσει να πιει νερό. Η γάτα βουτάει τη γλώσσα της μέσα και έξω από το νερό και «φτυαρίζει» γρήγορα το νερό μέσα στο στόμα της, ενώ καταπίνει κάθε 3 ή 4 κινήσεις. Η ποσότητα νερού που πίνει μια γάτα ποικίλλει σύμφωνα με την εποχή του χρόνου, το επίπεδο δραστηριότητάς της και το είδος διατροφής της. Οι γάτες που καταναλώνουν κονσέρβες πίνουν λιγότερο νερό από αυτές που τρέφονται με ξηρά τροφή.

Εκπαίδευση γάτας για να χρησιμοποιεί την άμμο


Οι γάτες δε ξέρουν να χρησιμοποιούν την άμμο από την αρχή της ζωής τους, γιʼαυτό θα χρειαστεί να βοηθήσετε το νεαρό γατάκι σας να εκπαιδευτεί για να τη χρησιμοποιεί. Όταν το γατάκι αρχίσει να μυρίζει γύρω γύρω και σε γωνίες του σπιτιού, κυρίως μετά από τα γεύματα, τοποθετήστε το γρήγορα αλλά απαλά μέσα στο κουτί με την άμμο. Μαλακά ξύστε τις πατούσες του πάνω στην άμμο για να καταλάβει ότι αυτός είναι ο χώρος που θα χρησιμοποιεί για να σκάβει.

Αν το γατάκι σας έχει κάποιο ατύχημα μια φορά, απλά καθαρίστε το με ένα πανί και τοποθετήστε το μέσα στο κουτί με την άμμο. Μετά τοποθετήστε το γατάκι μέσα στο κουτί και ξύστε πάλι λίγο τις πατούσες του, για να καταλάβει που πρέπει να πηγαίνει. Μην το τιμωρήσετε σε καμία περίπτωση για κάποιο ατύχημα, καθώς αυτό θα δυσκολέψει πολύ το να μάθει να χρησιμοποιεί το κουτί και θα του μάθει μόνο να μην κάνει τίποτα μπροστά σας.

Αν η συμπεριφορά της γάτας σας δεν αλλάζει και έχει συχνά ατυχήματα, ή αν ενώ χρησιμοποιεί την άμμο κανονικά ξαφνικά αλλάξει, θα πρέπει να την εξετάσει άμεσα κτηνίατρος για να δει μήπως έχει προβλήματα υγείας. Πριν από αυτό, κοιτάξτε αν το κουτί της άμμου είναι καθαρό, αν αλλάξατε το σημείο ή μήπως η γάτα σας έχει ενοχληθεί από νέα ζώα ή ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι. Αν κάτι από αυτά συμβαίνει, η γάτα σας θα προσαρμοστεί γρήγορα τη νέα καθημερινότητα και θα αποκτήσει τις παλιές συνήθειες.

Ένας εύκολος τρόπος εκπαίδευσης της γάτας για να χρησιμοποιεί την άμμο, είναι να την έχετε σε περιορισμένο χώρο, π.χ. σε cat park ή σε κάποια μεγάλη κλούβα μεταφοράς που να χωράει μέσα και τη λεκάνη με την άμμο της ή μία μικρότερη λεκάνη για την άμμο. Σε λίγες μόνο ημέρες θα έχει μάθει να χρησιμοποιεί την άμμο ακόμα και αν είναι μικρό γατάκι, στη προσπάθεια του να του να κρατήσει τον περιορισμένο χώρο του καθαρό.

Σημείωση: Θυμηθείτε πως οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να προσέχουν τον καθαρισμό της άμμου γιατί μπορεί να προκληθεί σε κάποιες περιπτώσεις τοξοπλάσμωση από λάθος καθαρισμό. Πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά από κάθε καθαρισμό, ενώ η χρήση πλαστικών γαντιών μιας χρήσης είναι σίγουρη σε κάθε περίπτωση.