Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ... ΤΡΑΧΙΑ

on Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009


Όλοι μας έχουμε νιώσει την τραχιά επιφάνεια της γλώσσας της γάτας μας όταν μας γλείφει, που μας θυμίζει την επιφάνεια του γυαλόχαρτου. Για αυτήν τη σκληρή αίσθηση υπάρχουν λόγοι.

1. Μοναδικό εργαλείο καλλωπισμού

Με αυτό η γάτα φροντίζει τον εαυτό της και το τρίχωμά της, πλένοντάς το, ξεμπερδεύοντάς το και υγραίνοντάς το με το σάλιο της. Αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό μικροσκοπικών «θηλών», που βρίσκονται κεντρικά πάνω στην επιφάνεια της γλώσσας. Αυτές οι «θηλές» μοιάζουν με γαντζάκια, έχουν φορά προς τα πίσω και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κερατίνης, όπως και τα ανθρώπινα νύχια. Η δύναμη αυτών των γάντζων βοηθά τη γάτα να κρατάει το φαγητό και η δομή τους δρα ως μέσο «λείανσης» και ως «βούρτσα» για τον καλλωπισμό της.

2. Εργαλείο γευσιγνωσίας

Βάσει ερευνών, η αίσθηση της γεύσης είναι οξύτερη στη γάτα από ότι στο σκύλο, χάρη σε δύο ομάδες γευστικών καλύκων. Οι πιο ισχυροί από αυτούς βρίσκονται πάνω σε «θηλές» σε σχήμα μανιταριού, στην άκρη και στα πλαϊνά της γλώσσας, ενώ μια ακόμη ομάδα «θηλών», σε σχήμα ποτηριού, βρίσκονται στο πίσω μέρος της γλώσσας. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η γλώσσα της γάτας αντιδρά στη γεύση αλλά ενδιαφέρεται και για υφή ενός ιδιαίτερου φαγητού, γι’ αυτό και οι εταιρίες παραγωγής τροφών για γάτες φροντίζουν, πέρα από τις ποικίλες γεύσεις, να παρασκευάζουν διαφορετικά σχήματα ξηράς τροφής και διαφορετικές υφές σε κονσέρβα, π.χ. μους, κομματάκια, κλπ.

Επίσης, η γλώσσα της γάτας αντιδρά στη θερμοκρασία, γι’ αυτό οι γάτες προτιμάνε το φαγητό τους σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν λοιπόν, η γάτα σας επιλέγει να τρώει ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού ή μια συγκεκριμένη γεύση και αρνείται να φάει μια καινούρια τροφή που της προσφέρετε, μη βιαστείτε να τη χαρακτηρίσετε ως «δύστροπη», «εκλεκτική», «μυστήρια», κλπ. Απλά, η αίσθηση της γεύσης της και η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση οσμής της τής υπαγορεύουν να επιμείνει στο συγκεκριμένο φαγητό.

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τροφές για γάτες. Δοκιμάστε λοιπόν, μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην Ψιψίνα σας – ή μάλλον μέχρι να αποφασίσει η γάτα σας!
Άλλωστε, το αγαπημένο σας φαγητό δεν είναι απαραίτητα αρεστό σε όλους τους ανθρώπους!

3. Υποδοχέας νερού

Η γλώσσα της παίρνει τη μορφή κουταλιού για να μπορέσει να πιει νερό. Η γάτα βουτάει τη γλώσσα της μέσα και έξω από το νερό και «φτυαρίζει» γρήγορα το νερό μέσα στο στόμα της, ενώ καταπίνει κάθε 3 ή 4 κινήσεις. Η ποσότητα νερού που πίνει μια γάτα ποικίλλει σύμφωνα με την εποχή του χρόνου, το επίπεδο δραστηριότητάς της και το είδος διατροφής της. Οι γάτες που καταναλώνουν κονσέρβες πίνουν λιγότερο νερό από αυτές που τρέφονται με ξηρά τροφή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου