Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Η υγεία των κατοικιδίων μας τα Χριστούγεννα

on Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009


Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή ειρήνης, απόλαυσης και διασκέδασης. Μέρος του σχεδιασμού για τις ευχάριστες αυτές διακοπές αποτελούν η σωστή προετοιμασία του σπιτιού και η επιβεβαίωση της ασφάλειας της οικογένειας, των φίλων και των κατοικίδιων μας.

Τα κατοικίδια είναι αρκετές φορές σκανδαλιάρικα και η περιέργεια τους μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες! Κάποια από τα ζητήματα που τίθενται παρακάτω μπορεί να φανούν παρατράβηγμα σε κάποιους αλλά πολλοί κτηνίατροι αντιμετωπίζουν τέτοια ατυχήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών ενώ τα ζώα δεν καταλήγουν πάντα στην καλύτερη κατάσταση. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί περισσότερη προσοχή στην τεχνική της πρόληψης.


Στολίδια, κορδέλες και περιτυλίγματα:


Τα πολύχρωμα στολίδια που χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι χρωματιστές κορδέλες για τα δώρα και η κορδέλα που χρησιμοποιείτε για το δέσιμο της γαλοπούλας είναι όμορφα οπτικά όχι μόνο για μας αλλά και για τα κατοικίδια μας (ειδικά τις γάτες). Αν κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα καταναλωθούν από τα ζώα μπορεί να περάσουν στο πεπτικό τους σύστημα και να χρειαστούν εγχείρηση για να αφαιρεθούν. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα ήταν προτιμότερο να κρατούσατε το κατοικίδιο σας μακριά από το στολισμένο δωμάτιο, επίσης κρατήστε μακριά τα πακέτα με τα δώρα και φροντίστε το κατοικίδιο σας να μην αναμιχθεί καθόλου στην προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου δείπνου!

Χριστουγεννιάτικα δέντρα:

Για να αποφύγετε ανεπιθύμητους τραυματισμούς, βεβαιωθείτε ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας είναι τοποθετημένο αρκετά σταθερά στον χώρο του. Ένα πολύ παιχνιδιάρικο ζωάκι θα μπορούσε να τρέξει ή να σκαρφαλώσει πάνω στο δέντρο. Εάν το κατοικίδιο σας έχει πρόσβαση στο δωμάτιο με το δέντρο, θα ήταν πολύ χρήσιμη η τοποθέτηση των καλωδίων στους τοίχους ή σε ύψος όπου δεν θα φτάνουν τα ζώα όπως και η τοποθέτηση του δέντρου σε μια γωνία του δωματίου. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αληθινό δέντρο φροντίστε να μην τοποθετήσετε χημικά στο νερό του δέντρου. Τα ζώα μπορεί να πιούν από αυτό και να αρρωστήσουν. Τα γυάλινα στολίδια που μπορεί να πέσουν στο έδαφος και σπάσουν να είναι πολύ επικίνδυνα επίσης. Τα θραύσματα από τα γυαλιά μπορεί να εισχωρήσουν στα πέλματα του ζώου ή στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού τους ή μπορεί ακόμα και να τα μασήσουν. Προσπαθήστε να μην παραφορτώσετε το δέντρο σας ή να μην τοποθετείτε τα στολίδια στις άκρες.

Διακοσμητικά φυτά:

Τα διακοσμητικά φυτά όπως ο πρίνος, το γκυ που συνηθίζεται να στολίζονται στα σπίτια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί να είναι τοξικά αν καταναλωθούν από τα ζώα, για αυτό το λόγο θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από αυτά. Η κατανάλωση του πρίνου συνοδεύεται με αναταραχή του πεπτικού και νευρικού συστήματος. Το γκυ μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, κατάπτωση του νευρικού συστήματος και κάποια σωματικά συμπτώματα όπως χαμηλή θερμοκρασία, αρρυθμίες, δυσκολία στην αναπνοή, αστάθεια, δίψα, κώμα και μερικές φορές θάνατο. Εάν είναι δυνατόν το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε είναι να κρατήσετε τα κατοικίδια σας μακριά από αυτά τα φυτά, ενώ επίσης υπάρχουν αρκετά προϊόντα στη αγορά τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ψεκάζουν περιοχές όπου θέλετε να μην πλησιάζουν τα ζώα.

Χριστουγεννιάτικες σοκολάτες:

Η σοκολάτα αποτελεί παραδοσιακό γλύκισμα σε κάθε εορταστική περίσταση, είναι αγαπητή από ανθρώπους και ζώα, ειδικά από τους σκύλους. Η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά όπως θεοβρομίνη και καφεΐνη. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε πικρές σοκολάτες. Μια ποσότητα 23 γρ. πικρής σοκολάτας είναι αρκετή για να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ένα μικρόσωμο σκύλο. Το σοκολατένιο γάλα περιέχει περίπου το 1/7 έως 1/10 του συνολικού τοξικού περιεχόμενου μιας πικρής σοκολάτας αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνη για τα μικρόσωμα σκυλιά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης λόγω σοκολάτας είναι τάσεις για εμετό, διάρροια, υπερκινητικότητα και αρρυθμίες. Για όλους του παραπάνω λόγους δεν θα πρέπει να αφήνετε σοκολάτα σε μέρη όπου το κατοικίδιο σας έχει πρόσβαση. Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κατά συνέπεια σε ενοχλήσεις στο πάγκρεας.

Παιχνίδια και δώρα για τα κατοικίδια:

Όταν θα πρέπει να διαλέξετε κάποιο δώρο για το αγαπημένο σας κατοικίδιο θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε παιχνίδια τα οποία περιέχουν κορδέλες ή άλλα μικρά εξαρτήματα όπως κουδουνάκια. Τα ζώα μπορούν πολύ εύκολα να καταπιούν αυτά τα αντικείμενα και στη συνέχεια για την αφαίρεση τους ίσως είναι αναγκαία η πραγματοποίηση εγχείρησης. Όταν αγοράζετε ψεύτικα κοκάλα για το κατοικίδιο σας θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά το σωστό μέγεθος. Δεν θα πρέπει να δίνονται μικρά κόκαλα σε μεγάλα σκυλιά. Τα μεγάλα σκυλιά είναι πιθανόν να καταπιούν αυτά τα κόκαλα ολόκληρα προκαλώντας αναταραχές στο στομάχι ή μερικές φορές μπορεί να τα σπάσουν σε πολύ μικρότερα κομμάτια. Αυτά τα κόκαλα μπορεί να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τα ζώα λόγω κάποιων βακτηριών όπως η σαλμονέλα.

Υπολείμματα φαγητού:

Το τάϊσμα των κατοικίδιων με αποφάγια από το τραπέζι μας, τα οποία έχουν πολλά λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ταΐζετε τα κατοικίδια σας με άψητό κρέας και κόκαλα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες είναι μεταδοτικές από τα ζώα στο άνθρωπο και μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση άψητου κρέατος. Κάποιο μέλος της οικογένειας σας είναι πιθανόν με αυτόν τον τρόπο να αρρωστήσει. Τα μυτερά θραύσματα κοκάλων μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία εντερικών διαταραχών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου