Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Χρωματισμός

on Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009


Το ανακάτεμα των γονιδίων και το ταίριασμά τους, μας έδωσε περισσότερους από 300 συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων στις σημερινές οικόσιτες γάτες. Για να γίνει διάκριση όλων αυτών των συνδυασμών, χωρίστηκαν σε πέντε γενικές κατηγορίες, οι οποίες είναι:



* συμπαγές χρώμα (solid)
* ραβδωτό (tabby)
* σκιασμένο (shaded)
* μερικώς χρωματισμένο (particolor) και
* με χρωματιστά άκρα (pointed).

Συμπαγές χρώμα

Μία γάτα θεωρείται ότι έχει συμπαγές χρώμα όταν αυτό δεν διαθέτει ρίγες, κηλίδες, διχρωμία κατά μήκος της τρίχας (ticking), λευκά «μπαλώματα» ή σκίαση. Αυτές οι γάτες μερικές φορές ονομάζονται self-colored,παρόλο που αυτός ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στη Μ. Βρετανία. Γάτες με συμπαγές χρώμα μπορούν να βρεθούν σε πολλές ράτσες. Σε μερικές από αυτές, οι εκτροφείς προσπάθησαν σκληρά να εξαλείψουν κάθε τυχαία ράβδωση, και να κάνουν το τρίχωμα ομοιόμορφο χρωματικά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπαγή χρώματα είναι τα εξής:

* Μαύρο: συμπαγές εβένινο χρώμα μέχρι τη ρίζα. Συμπαγείς μαύρες γάτες μπορούν να βρεθούν σε πολλές ράτσες, όπως στην Περσική, την Ανατολίτικη κοντότριχη, τη Βομβάης, και φυσικά στην Ευρωπαϊκή κοινή. [Οι μαύρες γάτες φέρνουν καλή ή κακή τύχη;]
* Μπλε: Οι μπλε γάτες είναι dilute «εκδόσεις» των μαύρων γατών, αν και μερικές φορές αναφέρονται (λανθασμένα) ως γκρίζες. Το πραγματικό μπλε τρίχωμα έχει ένα πλούσιο μπλε-γκρι χρώμα. Τρεις ράτσες, η Σαρτρέ, η μπλε Ρωσική και η Κόρατ έχουν αποκλειστικά μπλε τρίχωμα.

* Καφέ: Ένα πλούσιο καφέ χρώμα σαν αυτό που βλέπουμε στις ράτσες Havana και Tiffany/Chantilly.

* Kόκκινο: Παρόλο που ονομάζεται κόκκινο, στην πραγματικότητα είναι βαθύ πορτοκαλί και τι συναντάμε σε πολλές ράτσες.
* Λευκό:Συμπαγές λευκό μέχρι τη ρίζα. Αυτό το χρώμα μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλές ράτσες, από τις οποίες η Περσική είναι πολύ εντυπωσιακή. [Είναι όλες οι λευκές γάτες κωφές;]
* Λιλά (λεβάντας): Οι λιλά γάτες έχουν τρίχωμα στο χρώμα του ανθού της λεβάντας. Οι αποχρώσεις ποικίλουν, από ζεστό λιλά με πινελιές μωβ, έως ένα ψυχρό γκρι-σοκολά χρώμα που εμφανίζει λιλά αποχρώσεις ανάλογα με το φωτισμό. Το λιλά και το καφέ χρώμα είναι τα πιο δύσκολα να βρεθούν σαν συμπαγή χρώματα, ακόμα και σε γάτες εκτροφής. Συναντάται συνήθως σε ανατολίτικες ράτσες, όπως η Ανατολίτικη κοντότριχη.

* Fawn: Το fawn είναι η dilute εκδοχή του χρώματος της κανέλας. Είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί σε γάτες ράτσας, και είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε ημίαιμες γάτες. Το fawn,που είναι ένα χλωμό μπεζ χρώμα με χρυσές βάσεις, δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κρεμ, που μοιάζει με πολύ ανοιχτό ροδακινί.Συναντάται σε διάφορες ράτσες.

* Σοκολά: Ένα πλούσιο μεσαίου τόνου καφέ χρώμα.

* Κανελί (Cinnamon): Ένα κόκκινο-καφέ χρώμα που συναντούμε συνήθως σε ανατολικής προέλευσης ράτσες.

* Cream: Ένα απαλό, ζεστό μπεζ χρώμα. Πρόκειται για «ξεθωριασμένο» κόκκινο και συναντάται σε πολλές ράτσες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου