Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Δεξιά για τις γάτες...αριστερά για τους γάτους

on Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009


Τελικά δεξιόχειρες και αριστερόχειρες φαίνεται πως δεν υπάρχουν μόνο στον κόσμο των ανθρώπων. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον κόσμο των γάτων, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να μιλάμε για «αριστεροπόδαρους» και «δεξιοπόδαρους»!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό “Animal Behaviour” (Συμπεριφορά Ζώων), έγινε από τις ψυχολόγους Ντέμπορα Γουέλς και Σάρα Μίλσοπ του πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ της Β.Ιρλανδίας, σύμφωνα με το New Scientist.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι θηλυκές γάτες γενικά έχουν προτίμηση στο δεξί πόδι και οι αρσενικοί γάτοι στο αριστερό πόδι. Οι προτιμήσεις αυτές εκδηλώνονται συστηματικά, όταν οι γάτοι/ες εκτελούν διάφορες δραστηριότητες.

Όσο πιο απαιτητικό είναι αυτό που πρέπει να κάνουν, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνουν με το «καλό» πόδι τους, ενώ αν η δραστηριότητα είναι απλή, τότε μπορεί να την εκτελέσουν με οποιοδήποτε πόδι.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την χρησιμοποίηση των χεριών από τους ανθρώπους, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας αυτού που πρέπει να κάνουν. Μια πόρτα κάποιος μπορεί να την ανοίξει με οποιοδήποτε χέρι, αλλά όταν πρέπει να γράψει, θα καταφύγει στο «καλό» του χέρι.

Οι ιρλανδές ψυχολόγοι έβαλαν δεκάδες γάτες να ξετρυπώσουν ένα ψαράκι από ένα βαζάκι που ήταν πολύ μικρό για να χώσουν το κεφάλι τους μέσα τους, έτσι ώστε οι γάτες έπρεπε αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουν το πόδι τους. Σε όλες τις περιπτώσεις (πλην μιας μόνο γάτας), οι θηλυκές χρησιμοποίησαν το δεξί τους πόδι, ενώ όλοι οι αρσενικοί το αριστερό τους (ένας γάτος ήταν ικανός και με τα δύο πόδια!). Όταν η δραστηριότητα έγινε πιο απλή (έπρεπε να πιάσουν ένα πλαστικό ποντικάκι που κρεμόταν στον αέρα ή συρόταν στο πάτωμα δεμένο με ένα σπάγκο), όλες οι γάτες –αρσενικές και θηλυκές- χρησιμοποίησαν τόσο το δεξί όσο και το αριστερό πόδι τους, περίπου με την ίδια συχνότητα.

Οι διαφορές στα επίπεδα των ορμονών ανάμεσα στα δύο φύλα των γάτων μπορεί να εξηγούν την προτίμηση στο ένα ή το άλλο πόδι, σύμφωνα με τις ερευνήτριες. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το προγεννητικό επίπεδο της τεστοστερόνης με την αριστεροχειρία. Εξάλλου άλλες μελέτες άλλων ζώων – σκύλων και αλόγων- έχουν επίσης ανακαλύψει παρόμοιες προτιμήσεις στην χρησιμοποίηση των άκρων ανάλογα με το φύλο του ζώου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου