Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Ηλικία και Γεράματα!!!

on Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009



Μήπως η γατούλα σας φαίνεται κουρασμένη, ανόρεχτη και κοιμάται πολύ, χωρίς να είναι άρρωστη; Μήπως έχει εμφανίσει παραξενιές; Μήπως έχει "ξεχάσει" αγαπημένες της ασχολίες ή θέλει να είναι δίπλα σας συνέχεια; Μήπως έχει φτάσει ήδη τον 7ο χρόνο της ζωής της;
Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι μεγάλωσε!! Μπορεί στα μάτια σας να είναι ακόμα το γατάκι που ταϊζατε σαν να ήταν το μωρό σας και έτρεχε απόδω κι από κει γεμάτο όρεξη για παιχνίδι και σκανταλιές αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική...



Σε "ανθρώπινα" μέτρα, μια γάτα:

* 6-9 ετών θεωρείται μεσήλικας, συνομήλικη με έναν άνθρωπο στα 40-52
* 9-13 έχει την ίδια ηλικία με κάποιον 52-65 χρονών
* 13-17 χρονών αν ήταν άνθρωπος θα ήταν ήδη 65-85!!
* 17-19 ετών είναι σαν έναν άνθρωπο σε βαθιά γεράματα (83-92 ετών)
* 19-22 χρονών, θα ήταν άνθρωπος που αγγίζει τον έναν αιώνα ζωής!!(92-100 χρονών)

Τα σημάδια του χρόνου

Κάποια συνηθισμένα σημάδια του χρόνου στη συμπεριφορά της γάτας σας, τα οποία πρέπει να προσέχετε, αλλά όχι και να σας τρομάζουν, είναι τα εξής:

1. Έλλειψη επιθυμίας για παιχνίδι και σωματική δραστηριότητα, αδυναμία στο σκαρφάλωμα

Με το πέρασμα των χρόνων οι μύες της γάτας εξασθενούν και τα κόκκαλά τους πονάνε, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί κάποιο σπάσιμο. Αυτό παρατηρείται αρχικά όταν ο καιρός είναι κρύος και υγρός, αλλά σιγά σιγά θα διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα του μυικού πόνου εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, ανεξάρτητα από τον καιρό. Παίξτε με τη γατούλα σας, αναγκάζοντάς την να κινηθεί αλλά όχι στους έντονους ρυθμούς που παίζατε παλιά. Αν ξαπλώσει στο πάτωμα ή λαχανιάσει σημαίνει πως δεν αντέχει άλλο, οπότε δεν θα πρέπει να την πιέσετε. Αφήστε τη να ξεκουραστεί.
Αν της αρέσει να ανεβαίνει ψηλά και παρατηρήσετε ότι το σκέφτεται αρκετά πριν πηδήξει και "ζυγίζει" το άλμα της περισσότερο από το κανονικό, βοηθήστε τη. Χωρίστε το ύψος στη μέση με ένα σκαμνί ή μια καρέκλα. Θα τη δευκολύνετε, θα την ξεαγχώσετε και θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή της...

2. Μειωμένη αντοχή στο κρύο και την υγρασία

Κυρίως το χειμώνα και γενικά της ώρες της ημέρας με αυξημένη δροσιά ή υγρασία η γάτα σας αποφεύγει να βγαίνει έξω. Το τρίχωμά της μπορεί να είναι πλούσιο, αλλά είναι πιο λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν την προστατεύει αρκετά. Μην την πιέζετε να βγει έξω αν δε θέλει. Αν αποφασίσει τελικά να βγει έχετε το νου σας να μπορέσει να μπει πάλι μέσα όταν θελήσει και ελέξτε το τρίχωμά της. Αν είναι υγρό, σκουπίστε τη με μια πετσέτα. Καλό θα είναι να μην την αφήνετε έξω όλη τη νύχτα και, αν αυτό δεν γίνεται, φτιάξτε της ένα ζεστό και προστατευμένο από το κρύο κρεβατάκι.

3. Ελαττωμένη όρεξη, νάζια στο φαγητό


Αυξήστε την ποικιλία των γεύσεων της τροφής της ώστε να βλέπει το φαγητό της σα λιχουδιά, κάτι που θα της δίνει "κίνητρο" να το φάει. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για έναν έλεγχο στα δόντια της.

4. Εξασθένιση του αισθήματος της δίψας

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό. Αυξημένη προσοχή χρειάζεται αν η γάτα σας έχει προβλήματα με τα νεφρά της. Αν διαπιστώσετε κάποιο πρόβλημα, ενημερώστε το γιατρό σας

5. "Παράπονα" κατά την ούρηση και δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους

Αν η γάτα σας γκρινιάζει την ώρα που χρησιμοποιεί την άμμο της, ίσως σημαίνει ότι αισθάνεται πόνο.
Επίσης, αν παρατηρήσετε απώλεια βάρους, μπορεί να έχει εντερικά προβλήματα και να μην απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από την τροφή της.
Και στις δύο περιπτώσεις, ρωτήστε οπωσδήποτε το γιατρό σας.

6. Κοιμούνται περισσότερο

Αφήστε τες!! Φτιάξτε τους ένα άνετο και ζεστό κρεβάτι και αφήστε τις να χουχουλιάσουν. Αν παρατηρήσετε υπερβολική υπνηλία ξέρετε τι να κάνετε: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

7. Θέλει να βρίσκεται κοντά σας περισσότερες ώρες

Όσο περνάνε τα χρόνια θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να σας αποχωριστεί, έστω και για λίγη ώρα. Αφήστε τη να έχει πρόσβαση στο δωμάτιο που είστε, δώστε της περισσότερα χάδια και αγκαλιές. Αν είναι δυνατό, το βράδυ για παράδειγμα, περιμένετε να κοιμηθεί πριν φύγετε από το δωμάτιο.

Σωστή διατροφή


Για να ζήσει όμως η γατούλα σας χαρούμενα γεράματα πρέπει να φροντίσετε να της παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα εξασφαλίζει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, στην ποσότητα που τα χρειάζεται.
Γενικά, οι ηλικιωμένες γάτες τείνουν να βάζουν βάρος ακόμα και αν τρώνε μικρότερη ποσότητα φαγητού από ότι συνήθιζαν. Αυτό οφείλεται είτε στην επιβράδυνση του μεταβολισμού τους είτε στην ελάττωση της άσκησης (και τα δύο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης της ηλικίας). Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας: καρδιοαναπνευστική δυσλειτουργία, δερματικές ασθένεις, πόνοι στις αρθρώσεις.
Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα της αύξησης του βάρους μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες της γάτας:

* Ελαττώστε τις μερίδες φαγητού που της δίνετε ή δώστε της φαγητό με λιγότερες θερμίδες.
* Βεβαιωθείτε ότι η τροφή της είναι ισορροπημένη, εύγεστη και εύπεπτη και περιέχει κάλιο και ταυρίνη.
* Αυξήστε (σε συνεργασία με το γιατρό σας) τις φυτικές ίνες που καταναλώνει η γάτα σας, ιδίως αν υποφέρει από δυσκοιλιότητα.
* Καλό είναι το φαγητό που της δίνετε να είναι σε θερμοκρασία σώματος, ώστε να φαίνεται πιο ελκυστικό στη γάτα σας.
* Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε μέταλλα και πρωτεΐνες.
* Μη δίνετε στη γάτα σας σνακ και λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα.

Κάποιες άλλες γάτες όμως παρουσιάζουν ελάττωση βάρους καθώς μεγαλώνουν, κάτι που υποδηλώνει προβλήματα υγείας: κακή λειτουργία της καρδιάς, προβλήματα στα δόντια, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια γεύσης.
Βέβαια σε όποια από τις δύο περιπτώσεις κι αν ανήκει η γάτα σας, η καλύτερη ιδέα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό της.

Ιατρική παρακολούθηση


Καθώς τα χρόνια περνούν, είναι επιτακτική η ανάγκη για ιατρική παρακολούθηση της γάτας σας τουλάχιστον μία, ή ακόμα καλύτερα δύο φορές το χρόνο, ή και παραπάνω ανάλογα με την ηλικία της. Εκτός από τους συνήθεις ελέγχους, ο γιατρός μπορεί να κάνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις όπως πλήρη αιματολογικό έλεγχο, εξετάσεις ούρων και κοπράνων, ηλεκτροκαρδιογράφημα κ.λπ.
Πολύ σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές της συμπεριφοράς της γατούλας σας, οι οποίες μπορούν να υποδηλώνουν κάποια παθολογική κατάσταση, και να ενημερώνετε το γιατρό σας. Εκτός από τις αλλαγές συμπεριφοράς, μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να ελέγχετε τη γάτα σας, π.χ. ψάχνοντας το σώμα της για τυχόν κύστεις, ή ελέγχοντας τα ούλα της ή τα αυτάκια της, ακόμα και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ενημερωθείτε από το γιατρό σας για τις συνηθέστερες ασθένειες που παρουσιάζονται στις ηλικιωμένες γάτες, έτσι ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τυχόν συμπτώματά τους.

Ακόμα και αν πέρασαν τα χρόνια δεν υπάρχει λόγος να μην χαίρεστε τη γάτα σας! Βοηθήστε τη να νιώσει άνετα και θυμηθείτε ότι σε αυτή την ηλικία θα ζητάει την αγάπη, την αγκαλιά και τη φροντίδα σας περισσότερο από ποτέ!
Και μη φοβάστε ότι θα τη "χάσετε". Το προσδόκιμο ηλικίας έχει αυξηθεί στην εποχή μας. Οι περισσότερες γάτες, με σωστή φροντίδα, ξεπερνούν τα 10 χρόνια, φτάνουν τα 15 με 17 και ίσως, γιατί όχι, τα 20 χρόνια!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου