Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Ψείρες!!!!!

on Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009


Μήπως έχει η γάτα μας ψείρες;; Πώς θα το διαπιστώσουμε; Τι θα κάνουμε; Κινδυνεύουμε;

Είναι πολύ πιθανό το νεοφερμένο γατάκι σας να έχει ψείρες ή να διαπιστώσετε ξαφνικά ότι η καθαρή γατούλα σας έχει ύποπτα ζωύφια στο τρίχωμά της...




Οι ψείρες είναι έντομα "ειδικά του ξενιστή" δηλαδή κάθε ζώο έχει το δικό του είδος ψείρας, το ίδιο και οι γάτες! Πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να κολλήσει μόνο από μια άλλη γάτα και ότι δεν μπορεί να τις μεταδώσει σε εσάς ή σε άλλα κατοικίδιά σας. Η μετάδοση γίνεται με στενή επαφή μεταξύ της μολυσμένης και της υγιούς γάτας (σε αντίθεση με τους ψύλλους).

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από την απλή παρουσία των ψειρών και των αυγών τους πάνω στο τρίχωμα της γάτας, την κακή όψη του τριχώματος, μέχρι τον κνησμό, τις δερματικές αλλοιώσεις ακόμα και την αναιμία. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω την δική μου εμπειρία: όταν πρωτοπήρα τη γάτα μου -μικρό γατάκι τότε- ήταν εμφανές ότι είχε ψείρες, καθώς άνασηκώνοντας λίγο το τρίχωμά της σε διάφορα μέρη μπορούσα άνετα να τις δω. Ωστόσο, όταν ξανακόλλησε, δεν ήταν προφανές. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς παρατήρησα μια ανεπαίσθητη αλωπεκία στη μύτη της και μετά από λίγες μέρες μια πληγή στον λαιμό της και σήμερα καθώς πήγα να την ξαναεξετάσω είδα τον ένοχο να φεύγει...

Θα ξεχωρίσετε την ψείρα από τον ψύλλο ή το τσιμπούρι με αρκετή ευκολία. Οι ψείρες κινούνται περπατώντας πάνω στο τρίχωμα και δεν πηδάνε όπως οι ψύλλοι ούτε είναι σταθερές σε ένα σημείο όπως είναι συνήθως τα τσιμπούρια.

Η διάγνωση είναι αρκετά εύκολη συνήθως, μόλις προσέξετε κάτι ύποπτο απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας!

Η θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα ειδικά για αυτόν τον σκοπό σε μορφή σαμπουάν ή σπρέυ. Δυστυχώς για την γάτα σας η θεραπεία γίνεται πιο αποτελεσματικά με το σπρέυ καθώς πρέπει να ψεκάσετε όλο το σώμα της, ακολουθώντας πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή! Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι είναι εξίσου σημαντικό να ψεκάσετε και το "περιβάλλον" της γάτας, κυρίως τον χώρο που κοιμάται.

Όσον αφορά στην πρόληψη υπάρχουν ειδικές παρασιτοκτόνες αμπούλες τις οποίες βάζετε στην γάτα σας σε τακτά διαστήματα ανάλογα πάλι με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Κατά μίαν έννοια είστε τυχεροί αν η γάτα σας έχει ψείρες καθώς είναι ένα παράσιτο που αντιμετωπίζεται εύκολα. Αλλά πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου