Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Γατοπροίκα!!!!

on Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009


Βρήκατε το πανέμορφο γατάκι που διάλεξε να σας.. υιοθετήσει, κανονίσατε πως και πότε θα το παραλάβετε, και τώρα μένει να του ετοιμάσετε την... προίκα του! Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα, που καλύπτουν κάθε γούστο ιδιοκτήτη και κατοικίδιου, παρόλα αυτά, αρκετά από αυτά είναι άχρηστα, και ίσως δε χρειάζεται να είναι στη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια σας. Με τον καιρό, θα δείτε τις ανάγκες του απαιτητικού συγκατοίκου σας και θα προβείτε στις ανάλογες αγορές.
Σαν νέος γατογονιός, μπορείτε να τσεκάρετε την παρακάτω λίστα, για να δείτε αν έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα για την ευχάριστη και άνετη διαβίωση του νέου σας συντρόφου:




Μπωλ τροφής και νερού

Το γατάκι σας θα πρέπει να έχει τα δικά του σκεύη για τροφή και φρέσκο νερό. Ίσως είναι βολικό να τα τοποθετήσετε πάνω σε ένα ειδικό υπόστρωμα σαν τα δικά μας σουπλά, ώστε να αποφύγετε λεκέδες τροφής στο πάτωμα. Σε πολλές γάτες αρέσει να βγάζουν την τροφή τους από το μπωλ και να την τρώνε στο πάτωμα, ειδικά όταν πρόκειται για κονσερβοποιημένη τροφή. Υπάρχουν στην αγορά ανοξείδωτα, πλαστικά, κεραμικά και άλλα μπωλ, βαθιά και ρηχά, που καλύπτουν όλα τα γούστα και σας επιτρέπουν να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.


Αμμολεκάνη και άμμος υγιεινής

Όταν η γάτα δεν έχει πρόσβαση σε εξωτερικό κήπο, η αμμολεκάνη και η άμμος υγιεινής είναι απαραίτητες. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αμμολεκάνης: η κλειστή και η ανοικτή. Οι κλειστές αμμολεκάνες περιορίζουν την ποσότητα άμμου που πετά η γάτα έξω από τη λεκάνη σκάβοντας, έχουν φίλτρα κατά των οσμών, και επιτρέπουν σε γάτες που δε νιώθουν άνετα να απομονώνονται στις... ιδιωτικές τους στιγμές. Παρόλα αυτά, κάποιες γάτες δυσκολεύονται να συνηθίσουν το κλειστό αυτό περιβάλλον, και προτιμούν μια ανοιχτή αμμολεκάνη. Ο ανοιχτός τύπος ενδείκνυται ειδικά για μικρά γατάκια που ακόμα εκπαιδεύονται.
Διαλέξτε μια αμμολεκάνη αρκετά μεγάλη για το μέγεθος της γάτας σας, και αρκετά βαθιά ώστε να δέχεται αρκετή ποσότητα άμμου-στις γάτες αρέσει να θάβουν εντελώς τις ακαθαρσίες τους χωρίς να βρέχουν και να λερώνουν τις πατούσες τους.
Όσον αφορά την ποιότητα και το είδος της άμμου, πειραματιστείτε με διάφορες που κυκλοφορούν στην αγορά, και θα βρείτε κάποια που να ταιριάζει σε σας και τη γάτα σας.


Κρεβάτι

Υπάρχουν πολλοί τύποι κρεβατιών γάτας, από διάφορα υλικά, όπως κουβερτούλες από φλις, μαξιλάρια, ακόμα και θερμομονωτικό υλικό. Η αλήθεια είναι ότι όσο καλό κρεβατάκι κι αν διαλέξετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το γατάκι σας να προτιμά το δικό σας! Θυμηθείτε να πλένετε τακτικά τα σκεπάσματα του τριχωτού σας συντρόφου, για να αποφύγετε τις αποικίες ψύλλων και άλλων παρασίτων.


Παιχνίδια

Το παιχνίδι με τη γατούλα μας μπορεί να είναι χαλαρωτικό και εποικοδομητικό και για εμάς και για το ζωάκι. Οι γάτες προτιμούν να παίζουν σε μικρή ηλικία, αλλά όσες έχουν συνηθίσει να ασχολούνται με το παιχνίδι, δεν εγκαταλείπουν τη συνήθειά τους κι όταν μεγαλώνουν, πράγμα χρήσιμο γιατί κρατιούνται σε φόρμα. Τα παιχνίδια με κίνηση μιμούνται τη συμπεριφορά του θηράματος και εξιτάρουν το ενδιαφέρων των περισσότερων γατών. Οι γάτες φαίνεται να ακολουθούν καλύτερα την κίνηση δεξιά-αριστερά, παρά πάνω-κάτω, οπότε κινήστε το κρεμαστό της παιχνίδι ανάλογα για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να παίξει μαζί σας. Τα παιχνίδια που κινούνται γρήγορα και σταματούν ξαφνικά για λίγο έχουν περισσότερες πιθανότητες να «κυνηγηθούν». Πολλά παιχνίδια που κυκλοφορούν είναι παραγεμισμένα με catnip, στο οποίο οι περισσότερες γάτες δε μπορούν να αντισταθούν.


Kολάρο και ταυτότητα

Ιδανικά, η γατούλα σας θα πρέπει να φοράει κολάρο από φωσφορούχο, ή κάποιο υλικό που αντανακλά το φως, ειδικά αν βγαίνει έξω. Απαραίτητη είναι επίσης μια ταυτότητα με τα στοιχεία σας, κι ένα κουδουνάκι που θα προειδοποιεί τα πουλιά (και εσάς) για την παρουσία της. Τα λουράκια κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια και χρώματα, αλλά θα πρέπει να διαλέξετε κάποιο με πλαστικό κούμπωμα, ή με κούμπωμα ασφαλείας που ανοίγει αν πιεστεί, ώστε να ελευθερωθεί ο λαιμός της γάτας σε περίπτωση που πιαστεί από κάπου το λουράκι.


Γατοφόρος

Για ταξίδια, ή ακόμα και για την επίσκεψη στον κτηνίατρο, θα χρειαστείτε ένα κλουβάκι μεταφοράς. Μην δοκιμάσετε χαρτονένιο κουτί, δεν πρόκειται να αντισταθεί στην επιθυμία μιας αφηνιασμένης γάτας να δραπετεύσει.
Υπάρχουν πάνινα τσαντάκια μεταφοράς, αν η γατούλα σας δεν αντιδρά, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να σκίσει το δίχτυ ή να χαλάσει το φερμουάρ. Επίσης σε περίπτωση ταξιδιού, θα συνιστούσα μια πλαστική γατοφόρο με ασφάλειες, αποτρέπει τον τραυματισμό του ζώου και είναι πιο ασφαλής. Επίσης, καθαρίζεται πιο εύκολα. Πριν αγοράσετε γατοφόρο, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν το κατά πόσο είναι βολική για εσάς, το βάρος και το μέγεθος της γάτας σας, και τον τρόπο που κλείνει το πορτάκι.


Ονυχοδρόμιο

Όλες οι γάτες είναι βιολογική προδιατιθέμενες να ξύνουν τα νύχια τους, για να τα ακονίζουν και να τα κρατούν σε καλή κατάσταση. Αν δε θέλετε λοιπόν να γρατσουνίσει τα έπιπλά σας, φροντίστε να της παρέχετε την εναλλακτική λύση ενός ονυχοδρομίου. Κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια και μεγέθη, και μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να το χρησιμοποιεί, ψεκάζοντάς το με λίγο catnip. Πριν την προτρέψετε να το χρησιμοποιήσει, σιγουρευτείτε ότι το στερεώσατε καλά στο πάτωμα, ειδικά αν πρόκειται για στύλο και η γάτα σας είναι μεγαλόσωμη.


Διάφορα

Άλλα αξεσουάρ που ίσως σας φανούν χρήσιμα είναι ένα πορτάκι για την μπαλκονόπορτά σας ώστε να πηγαίνει η γάτα σας στο μπαλκόνι όποτε θέλει (βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει το μπαλκόνι ασφαλές, πολλοί θάνατοι έχουν προκληθεί από πτώσεις από μπαλκόνια).Επίσης, καλό θα ήταν να φτιάξετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών, όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο. Ακόμη,μην αμελήσετε να προμηθευτείτε βούρτσες και χτενάκια, ανάλογα με το μήκος και το είδος τρίχας της γάτας σας, καθώς και το ανάλογο σαμπουάν.
Τώρα που είστε πλήρως εξοπλισμένοι, καλώς να δεχτείτε τη νέα σας γατούλα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου