Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Υγιεινή της Γάτας

on Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009



Η γάτα από τη φύση της είναι ένα ζώο πολύ καθαρό, πρώτη και τελευταία της φροντίδα η ατομική καθαριότητα και υγιεινή. Η υγιεινή της γάτας που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι σχετίζεται με την άμμο υγιεινής ή το WC της γάτας, τη διατροφή και τα προληπτικά μέτρα κατά των ένδο και εξωπαρασίτων και τέλος το εμβολιακό της πρόγραμμα.

* Ειδικότερα σε ότι αφορά το WC της γάτας αυτό αποτελεί απολύτως αναγκαίο μέσο για τη συμβίωσή μας με αυτή. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά δοχεία και μια ποικιλία τύπων άμμου υγιεινής. Η ποιότητα αυτής σχετίζεται με την ικανότητα προσρόφησης της υγρασίας των απεκκριμάτων της γάτας, δηλαδή του ούρου και των κοπράνων, καθώς και με την εξουδετέρωση της οσμής αυτών. Η αντικατάσταση της άμμου υγιεινής γίνεται κατά τακτά διαστήματα τα οποία συνήθως αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το άτομο που απομακρύνει την άμμο και επιμελείται της καθαριότητα του δοχείου υγιεινής θα χρησιμοποιεί πάντα γάντια μια χρήσεως.

* Σ’ότι αφορά το λουτρό, στις γάτες δεν είναι επιθυμητό ή και δυσανασχετούν έντονα. Εξάλλου, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι γάτες αυτοπεριποιούνται. Μια υγιής, γάτα δεν επιτρέπει καμιά βρωμιά στο σώμα της και την απομακρύνει με την γλώσσα της. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουν επίσης ανάγκη χτενίσματος. Η αδρή και «ανκαθώδης» επιφάνεια της γλώσσας της αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική βούρτσα. Όμως ορισμένες μακρύτριχες γάτες λεμφατικού χαρακτήρος (π.χ. γάτες περσίας) έχουν ανάγκη χτενίσματος, άλλως δημιουργούνται «κόμποι» που πέρα του αισθητικού προβλήματος μπορεί να αποτελέσουν εστίες δερματίτιδας.

* Η αυτοπεριποίηση έχει ως αποτέλεσμα οι γάτες να καταπίνουν μεγάλες ποσότητες τριχών, που στον στόμαχο και το έντερο μετατρέπονται σε σφαιρικές μάζες (τριχοβεζοάρια) ικανές να λειτουργήσουν ως ξένα σώματα στο πεπτικό. Για την διευκόλυνση αποβολής των τριχών που καταπίνονται υπάρχουν στην αγορά ειδικά προς τούτο σκευάσματα.

* Σ’ότι αφορά τη διατροφή και την υγιεινή, βασική και απαράβατη συμβουλή είναι η αποφυγή της κακής συνήθειας να χορηγούνται στη γάτα ωμά κρέατα και ψάρια τα οποία δυστυχώς συνιστώνται και από διάφορα «εκλαϊκευμένα» έντυπα. Τα μεν κρέατα μπορεί να καταστήσουν την γάτα φορέα και μολύνοντα, τον άνθρωπο, παράγοντα κυρίως με το Τοξόπλασμα, αλλά και με άλλους μολυσματικούς παράγοντες (βακτήρια – παράσιτα), τα δε νωπά ψάρια (γαύρος, σαρδέλλα) είναι ανθυγιεινά κυρίως για την ίδια την γάτα, διότι περιέχουν το ένζυμο θειαμηνάση που καταστρέφει την βιταμίνη Β1. Έτσι, αντίθετα με ότι πιστεύεται τα ωμά «δεν προσκομίζουν μόνο βιταμίνες». Εξάλλου, οι τροφές του εμπορίου στο μόνο που δεν υστερούν είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες.Τέλος, σε ότι αφορά τη διατροφή καλό είναι ιδιαίτερα η ξηρή τροφή να μην παρατίθεται για συνεχή και κατά βούληση κατανάλωση αλλά μόνο με τη μορφή ενός ή δύο γευμάτων ημερησίως και ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση οι γάτες σε καθαρό και φρέσκο νερό. Οι γάτες μάλιστα προτιμούν να πίνουν και κατ’ ευθείαν από μια βρύση που στάζει. Η συνεχής παράθεση ξηρής τροφής μπορεί να ευνοήσει κάτω από ορισμένες συνθήκες από σχηματισμό κρυστάλλων που φράσσουν την ουρήθρα.

* Τα εξωπαράσιτα και ιδιαίτερα οι ψύλλοι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των μέτρων υγιεινής. Οι ψύλλοι πέρα από την απομύζηση του αίματος μεταδίδουν στη γάτα πολλά νοσήματα. Επίσης, αποτελούν τον φορέα που μολύνει τη γάτα από μια συχνή «ταινία» του εντέρου της, το Dipyllidium caninum. Όταν η γάτα παρασιτείτε από αυτό, παρατηρούμε γύρω από τον πρωκτό αλλά και στο χώρο που κοιμάται ή και το πάτωμα μικρά άσπρα μορφώματα «σαν σπασμένο ρύζι», που δεν είναι τίποτε άλλο από τμήματα της ταινίας (προγλωτίδες), οι οποίες έρποντας, εξέρχονται από το απευθυσμένο ή και αποβάλλονται κατά την αφόδευση. Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Έτσι, τόσο γι’ αυτό όσο και για τα άλλα ενδοπαράσιτα είναι απαραίτητη η περιοδική χορήγηση ενδοπαρασιτοκτόνων. Όσον, αφορά δε τους ψύλλους υπάρχουν επίσης πλήθος κατάλληλων και αποτελεσματικών σκευασμάτων στην αγορά. Τέλος, στα μέτρα υγιεινής για τα εξωπαράσιτα περιλαμβάνονται και ο Τακτικός έλεγχος του έξω ακουστικού πόρου ο οποίος συχνά παρασιτείτε από ένα άκαρι (ψώρα των αυτιών)καθώς και ένα ζυμομύκητα, τη Malassezia. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται έκκριμα στον ακουστικό πόρο, που ομοιάζει με καστανή – καστανόμαυρη βρωμιά και είναι ανάγκη να επισκεφθείτε τον Κτηνίατρο. Ακόμη σχετική φροντίδα απαιτείται για την απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρας) των δοντιών ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα ζώα που καταναλώνουν αποκλειστικά μαλακές τροφές (κονσέρβα).

* Οι εμβολιασμοί συμπληρώνουν τα υπόλοιπα μέτρα προληπτικής κτηνιατρικής της γάτας. Για μια σειρά λοιμώδη ιογενή νοσήματα, εφαρμόζονται προληπτικά εμβολιασμοί. Ο εμβολιασμός των νεαρών πραγματοποιείται τον δεύτερο μήνα και επαναλαμβάνονται ένα μήνα αργότερα και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι απαραίτητος κυρίως για τα ζώα που έρχονται σε επαφή με άλλα γάτες μονοκατοικιών. Θα πρέπει να εδώ με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι οι γάτες της υπαίθρου και κυρίως αυτές, που ζουν κατά μήκος των βορείων συνόρων, (Μακεδονίας – Θράκης) θα πρέπει να εμβολιάζονται συστηματικά κατά της λύσσας γιατί είναι περισσότερο επιρρεπείς να μολυνθούνε από το στέλεχος του ιού της αλεπούς από το οποίο υπάρχουν αρκετά κρούσματα στις γειτονικές μας προς βορά χώρες.

* Κλείνοντας τις παραπάνω επισημάνσεις αξίζει να δοθεί έμφαση στο γεγονός της πρώτης εισόδου – εγκατάστασης μιας γάτας στο σπίτι μας ιδιαίτερα δε, όταν υιοθετούμε ένα χαριτωμένο γατάκι του δρόμου, καλό είναι προηγουμένως να επισκεφθείτε τον Κτηνίατρο για να αποκλειστεί η παρουσία δερματοφύτων (μυκήτων του δέρματος), να ελεγχθεί για ωοκύστεις τοξοπλάσματος και άλλων παρασίτων για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων κυρίως στα μικρά παιδιά αλλά και ευπαθείς ενήλικους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου