Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Μπορεί η γάτα σας να σας βοηθήσει να κρατηθείτε σε φόρμα?

on Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν είναι εύκολο να κάνετε τακτικά άσκηση. Αλλά είναι πιο εύκολο να κολλήσετε με αυτό αν έχετε ένα συνεργάτη στην άσκηση. Δυστυχώς, οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν πολυάσχολες ζωές και πολλές καλές δικαιολογίες για να αποφύγουν την άσκηση. Τα σκυλιά κάνουν εξαιρετικό συνεργάτη στο περπάτημα αλλά απουσία ενός αξιόπιστου ανθρώπου ή ενός πιστού σκύλου, μπορείτε πάντα να γυρίσετε στη γλυκιά και αφοσιωμένη γατούλα για να σας βοηθήσει να βγείτε έξω.


Σοβαρά. Οι γάτες έχουν άψογη αίσθηση του χρόνου. Η γάτα σας ξέρει πότε θα σηκωθείτε – ή όταν θέλει να σηκωθείτε. Ξέρει πότε πρέπει να την ταΐσετε, και ξεκάθαρα θα σας σας ενημερώσει αν εκείνη η στιγμή περάσει. Είναι πιθανόν ότι περιμένει ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό από εσάς όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Αυτή μπορεί να είναι περισσότερο σε αρμονία με το πρόγραμμά σας από ότι εσείς συνειδητοποιείται. Χρησιμοποιήστε αυτό σαν πλεονέκτημα για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Ίσως να μην είστε σε θέση να πείσετε τη γάτα σας να τρέξει μαζί σας με λουράκι και να γίνει ο καθημερινός σύντροφος στο περπάτημα (αν και κάθε γάτα είναι μοναδική και η δικια σας μπορεί να το κάνει) αλλά μπορείτε ακόμα να πάρετε τη γάτα σας έξω για βόλτες με ένα λουράκι για κατοικίδια. Γιατί στην ευχή πρέπει να το κάνετε αυτό? Επειδή είναι πιο διασκεδαστικό να πάτε βόλτα με το αγαπημένο σας κατοικίδιο από το να περπατήσετε μόνος σας, οπότε είναι πιο πιθανό να το κάνετε. Αν ξεκινήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα περιπάτων μία ή δύο φορές την ημέρα, και η γάτα σας πραγματικά απολαμβάνει την εμπειρία, η γάτα σας θα είναι η καθημερινή υπενθύμιση και κίνητρο για άσκηση.

Η γάτα σας δεν θα κάνει άσκηση με λουράκι, φυσικά, αλλά θα έχει την ευκαιρία να δει και να μυρίσει τον μεγάλο εξωτερικό χώρο χωρίς το ρίσκο να χαθεί, κλαπεί ή να πέσει θύμα σε όποιο άλλο κίνδυνο που περιμένει τις περιπλανώμενες γάτες. Όμως, η εμπειρία που θα δώσει η άσκηση και θα συναρπάσει τις αισθήσεις της γάτας σας. Όχι μια κακιά συμφωνία.

Για να ξεκινήσετε, χρειάζεστε ένα ποιοτικό λουράκι για κατοικίδια που είναι σχεδιασμένο για τρέξιμο. Μην περιμένετε απλά να το βάλετε στη γάτα σας, να το κουμπώσετε και να πάτε μια ωραία βόλτα. Οι πιθανότητες είναι, η γάτα σας θα έχει ανησυχίες για αυτό το παράξενο νέο αντικείμενο και θα αντιταχθεί να το φορέσει. Πρέπει να πιστέψει πως είναι δική της ιδέα. Ανοίξτε το λουράκι και αφήστε το να κάθεται για μερικές μέρες έτσι η γάτα σας μπορεί σωστά να το θεωρήσει δική της περιουσία (όπως έχει κάνει με οτιδήποτε μέσα στο σπίτι σας). Βαλτέ ένα σνακ σε αυτό για να την ενθαρρύνετε να αναπηδήσει σε αυτό. Κάντε το άνετο έτσι να κοιμηθεί με αυτό. Μόλις θεωρήσει ότι το λουράκι αξίζει να είναι ένα από τα δικά της ‘σταθμούς για ύπνο’ ή ‘στολίδι για παρατήρηση’, προσπαθήστε να το σύρετε σε όλο το πάτωμα ενώ το φοραει. Αν γίνει ανήσυχη, προσπαθήστε να της μιλήσετε ευγενικά και διαβεβαιώστε την ότι δεν είναι συνωμοσία για να την πάτε στον κτηνίατρο. Αν είναι ακόμα φοβισμένη, σταματήστε και προσπαθήστε ξανά αργότερα. Αν φαίνεται εντάξει με αυτό, επαινέστε την και δώστε της ένα ωραίο χάιδεμα ή μια λιχουδιά – οτιδήποτε την κάνει να γουργουρίσει. Η ιδέα είναι αυτή να συνεργαστεί με ευχαρίστα πράγματα.

Μόλις είναι άνετα με την ιδέα ότι το νέο της αντικείμενο είναι κινητό, πηγαίνετε το λουράκι δίπλα σε μια ανοιχτή πόρτα και αφήστε την να δει και να μυρίσει τον εξωτερικό χώρο. Απαλά οδηγήστε την προς τα έξω, μιλώντας της, διαβεβαιώνοντας την ότι είναι εντάξει. Κάντε το πρώτο ταξίδι πολύ σύντομο και γλυκό, απλά αφήστε την να εξερευνήσει τον εξωτερικό χώρο από την ασφάλεια με το λουράκι. Επαινέστε την όταν το ταξίδι τελειώσει και είστε πίσω μέσα.

Τελικά, μπορείτε να εργαστείτε μέχρι το δρόμο σας σε ένα μακρύ, γοργό καθημερινό περπάτημα ή να τρέξετε. Αν το κάνετε αυτό την ίδια ώρα κάθε μέρα, και να το κάνετε διασκεδαστικό για τη γατούλα σας, η γάτα σας μπορεί σύντομα να μυηθεί στο περπάτημα. Όταν η γάτα σας τρέξει γρήγορα για το λουράκι της και σας δώσει το νόημα για ‘παμε’, σας βοηθά να μείνετε στο πρόγραμμα, σαν κάθε κάλος σύντροφος για άσκηση θα πρέπει να κάνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου