Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Γιατί οι τρίχρωμες γάτες είναι πάντα θηλυκές;

on Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009



Οι γάτες με τρία χρώματα- πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο-, που ονομάζονται ταρταρούγα ή καλκούτα, είναι για γενετικούς λόγους πάντα θηλυκές.

Πράγματι, στα αιλουροειδή οι πληροφορίες για τη δημιουργία του μαύρου ή πορτοκαλί χρώματος βρίσκονται στο ίδιο γονίδιο το οποίο υπάρχει μόνο στο χρωμόσωμα Χ. Για να εμφανιστούν όλες οι αποχρώσεις, τα αλληλόμορφα γονίδια (δηλαδή γονίδια σε αντίστοιχη θέση στο ζευγάρι των χρωμοσωμάτων) πρέπει να είναι παρόντα και στα δυο χρωμοσώματα Χ. Όμως, μόνο τα θηλυκά έχουν δυο χρωμοσώματα Χ, ενώ τα αρσενικά ένα μόνο, είναι δηλαδή τύπου XY. Η απουσία του δεύτερου χρωμοσώματος Χ προκαλεί στα αρσενικά ένα φαινόμενο που ονομάζεται "απενεργοποίηση του X". Έτσι, ένα αρσενικό μπορεί να είναι ασπρόμαυρο ή πορτοκαλί και άσπρο ή πορτοκαλί και μαύρο αλλά όχι πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο. Η μόνη περίπτωση να έχουμε τριχρωμία είναι σε αρσενικά τύπου ΧΧΥ. Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται σύνδρομο του Κλαϊνεφέλτερ και προκαλεί στειρότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου