Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

ΣΙΑΜΑΙΑ (SIAMESE)

on Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009



Είναι από τις αρχαιότερες ράτσες γάτας και προέρχεται από το Σιάμ (την τωρινή Θαυλάνδη).
Το 1880, ο βασιλιάς του Σιάμ έδωσε 2 ζευγάρια Σιαμαίων γάτων σε έναν Άγγλο πρέσβη, ο οποίος τις έφερε στην Αγγλία. Πολύ σύντομα, η φήμη τους εξαπλώθηκε σε Αγγλία και Αμερική και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο.

Η ανατολίτικη ομορφιά, συνδυάζεται με εξυπνάδα και αξιαγάπητη προσωπικότητα και αποτελεί την ουσία της Σιαμαίας γάτας.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η εμφάνιση της Σιαμαίας γάτας είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Το σώμα της είναι κομψό, με πολύ χάρη, καλά ισορροπημένο και αθλητικό. Λεπτό, με πολύ ωραίες γραμμές, μακρύ, ευλύγιστο και συνάμα συμπαγές και μυώδες. Τα πόδια είναι μακριά και λεπτά, το ίδιο και η ουρά. Ο λαιμός είναι μακρύς και λεπτοκαμωμένος. Το κεφάλι είναι τριγωνικό στο σχήμα, μικροκαμωμένο, με πολύ λεπτή μουσούδα. Τα αυτιά είναι μεγάλα και τριγωνικά. Τα αμυγδαλωτά μάτια είναι εκθαμβωτικά χάρη στο βαθύ, γαλάζιο χρώμα τους. Το βλέμμα εκπέμπει φιλικότητα και εξυπνάδα.

Μέγεθος

Μέτρια σε μέγεθος. Τo αρσενικό ζυγίζει 5-7 Kg ενώ το θηλυκό 3.5-6 Kg.

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι κοντό, εφαρμοστό στο σώμα. Είναι λείο και λαμπερό, απαλό στο άγγιγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και χαρακτηριστική στη Σιαμαία γάτα είναι η έντονη χρωματική αντίθεση μεταξύ κορμού και άκρων. Ενώ το σώμα έχει χρώμα άσπρο ή ανοιχτό μπεζ, τα άκρα είναι σκουρόχρωμα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Με τον όρο άκρα, εννοούμε το πρόσωπο, τα αυτιά, την ουρά και τις πατούσες. Τα άκρα λοιπόν, μπορεί να έχουν χρώμα πολύ σκούρο καφέ εώς μαύρο (seal), απαλό γκρίζο-μπλε (blue), πολύ απαλό γκρίζο-ασημί (lilac) ή ανοιχτό σοκολατί (chocolate).



Τα σκούρα άκρα προέρχονται από μια φυσική μεταλλαγή ενός ενζύμου υπεύθυνου για την παραγωγή μελανίνης. Το ένζυμο αυτό είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία και παράγει περισσότερη μελανίνη σε πιο κρύα μέρη του σώματος-στα άκρα δηλαδή-. Τα γατάκια γεννιούνται μονόχρωμα λευκά ή κρεμ και εμφανίζουν τα σκουρόχρωμα άκρα σταδιακά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η Σιαμαία γάτα είναι πάρα πολύ τρυφερή. Αποζητά τα χάδια σας διαρκώς και μπορεί να κάθεται στα γόνατά σας ή να κουρνιάζει στα πόδια σας για ώρες! Είναι πραγματικά αξιαγάπητη και πάρα πολύ γλυκιά.

Είναι πάρα πολύ εξωστρεφής και κοινωνική. Συνδέεται στενά με την οικογένειά της και πολλές φορές αναπτύσσει μια ακόμα πιο στενή σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο το οποίο αυτή θεωρεί πιο κοντά της. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι επιδεικνύει ενδιαφέρον και στους ξένους σας, τρέχοντας προς το μέρος τους και επιζητώντας χάδια!

Η σχέση της με άλλα κατοικίδια, τόσο άλλους γάτους και σκύλους, είναι πολύ καλές.

Η Σιαμαία έχει επίσης μεγάλη αδυναμία στα μικρά παιδάκια. Φαίνεται να τα συμπαθεί ιδιαίτερα μια και μπορεί να ανεχτεί τα καμώματα και τα παιχνίδια τους. Είναι ιδιαίτερα υπομονετική μαζί τους και σπάνια χρησιμοποιεί τα νύχια της ως μηχανισμό άμυνας. Απλά όταν...βαρεθεί, απομονώνεται.

Η γάτα αυτή είναι πάρα πολύ έξυπνη και πολύ...επικοινωνιακή. Το χαρακτηριστικό νιαούρισμά της είναι το μέσο επικοινωνίας της. Το νιαούρισμά της είναι δυνατό και επίμονο και το κάνει όταν θέλει να...δηλώσει κάτι. Όταν πεινά, όταν θέλει χάδια, όταν θέλει παιχνίδι ή όταν απλώς θέλει να της δώσετε σημασία!

Παρά του ότι είναι χαδιάρα, εντούτοις είναι παράλληλα αρκετά ενεργητική και παιχνιδιάρα. Είναι από τις λίγες γάτες που διατηρούν τα αποθέματα της ενέργειάς τους σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και κατά την ενηλικίωση.

Η Σιαμαία προσαρμόζεται εύκολα σε ποικίλα περιβάλλοντα. Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα –προτιμότερο για τη συγκεκριμένη ράτσα-, μπορεί να ζήσει σε ένα πιο...φασαριόζικο σπιτικό με πολλά παιδιά και άλλα κατοικίδια και ο γλυκός, ήπιος χαρακτήρας της την καθιστά ιδανικό σύντροφο ακόμα και για ηλικιωμένα ζευγάρια.



ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Τριχώματος


Το τρίχωμα χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Η γάτα είναι ικανή να διατηρείται από μόνη της καθαρή και καλοχτενισμένη. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τη χτενίζετε περιστασιακά –ειδικότερα το καλοκαίρι-, για να υποβοηθήσετε την απομάκρυνση των νεκρών τριχών. Η γάτα αυτή, δε μαδάει σε μεγάλο βαθμό.

Διατροφή

Μπορεί να φαίνεται ντελικάτη, αλλά η Σιαμαία είναι μυώδης και συμπαγής γάτα, με πολύ όρεξη. Ταίζετε υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή. Σε γενικές γραμμές, η Σιαμαία δεν τρώει περισσότερο από ότι πρέπει, έτσι μπορεί να έχει συνεχή πρόσβαση στο μπωλ με το φαγητό της χωρίς τον κίνδυνο να χαλάσει η...σιλουέτα της.

Συνθήκες Διαβίωσης

Είναι γάτα του σπιτιού. Είναι ικανοποιημένη με το να ζει σε διαμέρισμα και φυσικά πιο ασφαλισμένη. Αν έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αυλή, φροντίστε τουλάχιστον τη νύχτα να μένει στο σπίτι. Εκ φύσεως, είναι λιγότερο ενεργή τη νύχτα από ότι άλλες γάτες.

Επειδή αγαπά πολύ τους ανθρώπους και έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή, η Σιαμαία δεν θα πρέπει να μένει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν το ωράριό σας είναι βαρυφορτωμένο, ξανασκεφτείτε το πριν πάρετε τη γάτα αυτή. Η συντροφιά άλλων κατοικιδίων βοηθά πολύ, αλλά και πάλι χρειάζεται την ανθρώπινη συντροφιά όσο τίποτα άλλο.

ΥΓΕΙΑ

Είναι υγιής και ανθεκτική, με μεγάλη διάρκεια ζωής και λιγοστά προβλήματα υγείας. Παθήσεις στα δόντια, το συκώτι και τα νεφρά μπορεί να εμφανιστούν μετά τα 8 χρόνια, οπόταν καλό είναι να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις κάθε χρόνο. Πιθανόν να υπάρχει απώλεια ακοής σε μικρό βαθμό. Να θυμάστε πάντοτε ότι η πιθανότητα εμφάνισης τυχόν γενετικών παθήσεων μειώνεται δραματικά με την επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

15-20 χρόνια.

1 σχόλια:

liza είπε...

Υπεροχο το blog σου......εχω κ εγω μια Σιαμ 15 χρονια.Καλη σου μερα

Δημοσίευση σχολίου