Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

ΣΦΙΓΓΑ (SFYNX)

on Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009



Το 1966. μετά από μια φυσική γονιδιακή μετάλλαξη, μια οικόσιτη γάτα στον Καναδά, γέννησε ένα άτριχο γατάκι, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη αυτής της αξιοπερίεργης γάτας!

Η σφίγγα, είναι μια σπάνια ράτσα γάτας, με πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση. Πολλοί τη θεωρούν αποκρουστική και πολλοί άλλοι έλκονται από την περίεργη εμφάνισή της. Κάτω από την αμφιλεγόμενη εμφάνισή της, κρύβεται ένας γλυκύτατος χαρακτήρας που αγαπά τους ανθρώπους και αρέσκεται να τους ψυχαγωγεί με καμώματα και νάζια.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ



Γενικά Χαρακτηριστικά

Το κορμί είναι μακρύ, λεπτοκαμωμένο, αλλά ταυτόχρονα δυνατό, μυώδες με συμπαγή κόκαλα. Ο λαιμός είναι μακρύς, η ουρά επίσης μακριά και λεπτή. Το κεφάλι έχει «σφηνοειδές» σχήμα.

Τα αυτιά είναι δυσανάλογα μεγάλα, φαρδιά στη βάση και με στρογγυλεμένες άκρες. Τα μάτια είναι μεγάλα και το βλέμμα εκπέμπει φιλικότητα και εξυπνάδα.

Το δέρμα είναι γεμάτο με ρυτίδες στα μικρά γατάκια. Οι ρυτίδες αυτές μειώνονται καθώς η γάτα μεγαλώνει και κατά την ενηλικίωση παραμένουν κάποιες ρυτίδες, ιδιαίτερα στο κεφάλι. Οι ρυτίδες λειτουργούν ως θερμομονωτές, επομένως είναι καίριας σημασίας στην άτριχη αυτή γάτα.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σφίγγας, είναι η «κοιλίτσα» της. Έχει μονίμως ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά, ωσάν να έχει μόλις τελειώσει το γεύμα της!

Μέγεθος

Θεωρείται γάτα μεσαίου μεγέθους. Τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος απ’ ότι τα θηλυκά.

Τρίχωμα και Χρώμα

Αν και θεωρείται άτριχη, στην πραγματικότητα η Σφίγγα καλύπτεται με ένα λείο, πολύ κοντό χνούδι σε όλο το σώμα της. Η απουσία τριχώματος στη γάτα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να είναι ζεστή στο άγγιγμα. Πολλοί μάλιστα λένε πως όταν χαϊδεύεις μια Σφίγγα, είναι σαν να χαϊδεύεις ένα ζεστό ροδάκινο!

Η γάτα αυτή δεν έχει βλέφαρα, ούτε και μουστάκια (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν είτε ολόκληρα είτε μέρος τους).



Τα γατάκια γεννιούνται με αρκετό χνούδι, το οποίο χάνουν σταδιακά καθώς ενηλικιώνονται.

Όταν μιλάμε για χρώμα στη συγκεκριμένη ράτσα, εννοούμε ασφαλώς το χρώμα του δέρματος. Το χρώμα του δέρματος λοιπόν είναι το χρώμα που θα είχε το τρίχωμα εάν υπήρχε και μπορεί να είναι οποιοδήποτε χρώμα και οποιοδήποτε χρωματικό μοτίβο.

ΣΦΙΓΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Επικρατεί η αντίληψη ότι ως άτριχη γάτα, η Σφίγγα είναι ιδανική για όσους πάσχουν από αλλεργίες. Οι υποαλλεργικές της ιδιότητες όμως δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλλεργία προέρχεται από το σάλιο και τα σωματίδια που «ρίχνει» η γάτα (dander), τα οποία αποτελούνται από νεκρά δερματικά κύτταρα και τρίχες και όχι από αυτό καθ’ εαυτό το τρίχωμα της γάτας. Έτσι, ναι μεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενώ είναι αλλεργικοί στις γάτες συμβιώνουν αρμονικά με μια Σφίγγα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η Σφίγγα είναι γλυκύτατη! Πολύ τρυφερή και χαδιάρα, αγαπά πάρα πολύ τους ανθρώπους και απολαμβάνει τη συντροφιά τους. Σας υποδέχεται με χαρά όταν έρχεστε σπίτι, επιζητά χάδια και αγκαλιές και θέλει να νιώθει μέρος της οικογένειας.

Είναι εξωστρεφής, με πολλή ενέργεια και πολύ παιχνιδιάρα. Της αρέσει να παίζει με τα παιχνίδια της και το απολαμβάνει πολύ περισσότερο όταν παίζετε και εσείς μαζί της.

Η Σφίγγα θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής. Στριφογυρίζει στον αέρα και κάνει τρελές μανούβρες για να τραβήξει το ενδιαφέρον σας. Πολλοί ιδιοκτήτες την αποκαλούν δικαιολογημένα «γάτα κλόουν»!

Πολύ έξυπνη, με περίεργη φύση. Μελετά με προσοχή όλα όσα συμβαίνουν γύρω της και είναι συνέχεια σε εγρήγορση.

Αν και προτιμά την ανθρώπινη συντροφιά, τόσο των ενήλικων όσο και των παιδιών, εντούτοις απολαμβάνει και τη συντροφιά άλλων κατοικιδίων, γάτων και σκύλων.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Σώματος

Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται μία φορά την εβδομάδα. Προμηθευτείτε ένα κατάλληλο καθαριστικό και ζητήστε συμβουλή από τον κτηνίατρό σας για την καταλληλότερη μέθοδο καθαρισμού των αυτιών.

Κόβετε τα νύχια όταν είναι απαραίτητο. Μην επιχειρήσετε να κόψετε τα νύχια μόνοι σας από την πρώτη φορά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο.

Περιποίηση Δέρματος

Το γεγονός ότι η Σφίγγα είναι άτριχη, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περιποίηση. Αντίθετα, το δέρμα εκκρίνει έλαια τα οποία δεν απορροφούνται από το τρίχωμα όπως γίνεται με άλλες γάτες, γιατί απλούστατα το τρίχωμα δεν υπάρχει. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να την κάνετε μπάνιο μία φορά την εβδομάδα περίπου για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των ελαίων αυτών. Για το μπάνιο, χρησιμοποιείτε πάντα προϊόντα ειδικά για γάτες.

Συνθήκες Διαβίωσης

Η Σφίγγα είναι γάτα του σπιτιού. Δεν θα πρέπει να της επιτρέπετε να περιπλανιέται έξω από το σπίτι, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, το τρίχωμα στις γάτες λειτουργεί ως μονωτής από το κρύο και τη ζέστη και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Αφού λοιπόν η Σφίγγα δεν έχει τρίχωμα, δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος της και δεν αντέχει ακραίες θερμοκρασίες, ειδικότερα το κρύο. Το χειμώνα, έχει την τάση να κουλουριάζεται στα πόδια σας ή πάνω σε άλλα κατοικίδια και απολαμβάνει να κοιμάται μαζί σας κάτω από τα σκεπάσματα.

Δεύτερον, η έλλειψη τριχώματος την αφήνει εκτεθειμένη στις ακτίνες του ήλιου και μπορεί πολύ εύκολα να πάθει εγκαύματα.

Και τρίτον, η περίεργη φύση της μπορεί να τη βάλει σε μπελάδες. Μπορεί να χαθεί, να κλαπεί ή να τραυματιστεί.

Διατροφή

Έχει αυξημένη όρεξη, πράγμα που απορρέει από την ενστικτώδη αντίδραση του οργανισμού να αναπληρώσει την απώλεια θερμότητας λόγω της απουσίας του τριχώματος. Ταίζετε τροφή καλής ποιότητας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας περί αυτού.

ΥΓΕΙΑ

Πολύ υγιής και ανθεκτική γάτα. Παρουσιάζει ελάχιστα προβλήματα υγείας, επίκτητα ή γενετικά. Η επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα, αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί για μια υγιή γάτα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Γύρω στα 15 χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου