Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟΣ (BRITISH SHORTHAIR)

on Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009



Ο Βρετανικός Κοντότριχος, έχει δικαιωματικά κερδίσει το παρατσούκλι «γάτος μπούλουκος». Πραγματικά, το κοντόχοντρο κορμί του, τα φουσκωμένα μάγουλά του και το κοντό αλλά συνάμα πλούσιο τρίχωμά του, τον καθιστούν τη «ζωντανή» εκδοχή ενός γλυκού μπουλούκου!

Είναι πιθανόν η αρχαιότερη Αγγλική ράτσα γάτας, με Ρωμαϊκή καταγωγή. Ενώ παλαιότερα αναγνωριζόταν κυρίως για τη φυσική του δύναμη και την κυνηγετική του ικανότητα, σταδιακά ο Βρετανικός Κοντότριχος αναγνωρίστηκε και για τον ήσυχο και ευγενικό χαρακτήρα του και την αφοσίωσή του στον άνθρωπο.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Χρώμα και Τρίχωμα : Το τρίχωμα του Βρετανικού Κοντότριχου, πραγματικά δεν μοιάζει με καμιάς άλλης ράτσας γάτας. Είναι κοντό, αλλά πολύ πλούσιο και πυκνό, προσδίδοντας έτσι το χαρακτηριστικό «μπουλουκένιο» του λουκ.



Το βασικότερο χρώμα του Βρετανικού Κοντότριχου είναι το γκρίζο. Τόσο κοινό είναι το γκρίζο χρώμα στον πληθυσμό των γάτων αυτών, που παλαιότερα η ονομασία του ήταν Βρετανικός Μπλε (British Blue) -το μπλε είναι βασικά το γκρίζο-μπλε χρώμα-. Στην πραγματικότητα όμως, ο Βρετανικός Κοντότριχος μπορεί να έχει σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων και σχεδόν οποιοδήποτε μοτίβο. Μπορεί να έχει χρώμα μαύρο, άσπρο, ασημί, κοκκινωπό, κρεμ, σοκολατί, λιλά, κανελί, κιτρινοκαφέ, και μπορεί να είναι μονόχρωμος, δίχρωμος, με σκουρόχρωμα άκρα, σκουρόχρωμες χρυσαφένιες ή ασημένιες άκρες στο τρίχωμα και διάφορα άλλα χρωματικά μοτίβα. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, με το γκρίζο όμως χρώμα να κυριαρχεί.

Μάτια : Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγυλά και ορθάνοιχτα και έχουν κατά κύριο λόγο χάλκινο χρώμα (κίτρινο - πορτοκαλί). Το έντονο χρώμα των ματιών, έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο χρώμα του τριχώματος, συντελώντας στην εντυπωσιακή εμφάνιση του γάτου αυτού.

Και πάλι όμως, αν και το επικρατέστερο χρώμα στα μάτια είναι το χάλκινο, εντούτοις υπάρχουν και άλλα πιθανά χρώματα, άρρητα συνδεδεμένα με το χρώμα του τριχώματος. Οι γάτοι με ασημένιο τρίχωμα, έχουν μάτια πράσινα ή ανοιχτά καστανά. Οι Βρετανικοί Κοντότριχοι με ασημένιες ή χρυσαφένιες άκρες στο τρίχωμα, έχουν πράσινα μάτια. Οι άσπροι μονόχρωμοι έχουν μάτια μπλε ή χρυσαφένια και οι γάτοι με σκουρόχρωμα άκρα (μουσούδα, πέλματα, ουρά), έχουν μπλε μάτια. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα έχουν τα χαρακτηριστικά χάλκινα μάτια.

Σώμα : Είναι ένας μέτριος προς μεγάλος σε μέγεθος γάτος, μυώδης και δυνατός. Έχει κοντόχοντρη, στιβαρή κατασκευή. Τα πόδια του είναι κοντά και δυνατά και το κορμί του στρογγυλό. Δε φημίζεται ούτε για την ταχύτητα ούτε για τα ακροβατικά του και προτιμά να παραμένει στο έδαφος.

Το κεφάλι του είναι στρογγυλό και έχει γεμάτα, παχουλά μάγουλα.

Ένα από τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά του, είναι το «χαμόγελό» του. Πραγματικά, ο Βρετανικός Κοντότριχος μοιάζει να έχει ένα «ενσωματωμένο» χαμόγελο στο πρόσωπό του, πράγμα που οφείλεται στα στρογγυλά, έντονα ζυγωματικά του.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Έχει ήπιο, «εύκολο» χαρακτήρα και είναι πολύ έξυπνος. Για το λόγο αυτό, ο Βρετανικός Κοντότριχος είναι ο αγαπημένος γάτος πολλών εκπαιδευτών και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά σε ταινίες και διαφημίσεις.

Έχει σταθερότητα στο χαρακτήρα, πολύ υπομονή και αυτοπεποίθηση. Γενικώς είναι ήπιων τόνων και προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε σπιτικό. Μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και στη ζωή σε διαμέρισμα.

Είναι πάρα πολύ τρυφερός, χωρίς όμως να απαιτεί προσοχή και σημασία. Ο Βρετανικός Κοντότριχος δεν απολαμβάνει να κάθεται στα πόδια σας και νιώθει άβολα όταν τον κρατάτε πάνω σας ή τον αγκαλιάζετε. Είναι ικανοποιημένος με το να κάθεται απλά δίπλα σας, ή να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο όταν κινείστε μέσα στο σπίτι. Φαίνεται πάντα να διατηρεί σιωπηλά τον έλεγχο του περιβάλλοντός του, επιβλέποντας όλους και όλα τα οποία συμβαίνουν γύρω του και παρακολουθώντας όλες τις πτυχές της ζωής της οικογένειάς του.



Είναι παιχνιδιάρης, αλλά όχι υπερκινητικός και δεν παρουσιάζει τις τυπικές καταστροφικές συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσουν άλλοι γάτοι. Αν και δεν απαιτεί πολλά από εσάς, εντούτοις θα κάνει ξεκάθαρη την επιθυμία του για παιχνίδι, όταν αισθανθεί ότι είσαστε πρόθυμοι γι’ αυτό.

Είναι πάρα πολύ καλός με παιδιά, καθώς επίσης και με άλλα κατοικίδια και επιδεικνύει τρυφερότητα και αγάπη σε περισσότερο από ένα άτομα της οικογένειάς του.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικός και φαίνεται να απολαμβάνει να ξαπλώνει στον καναπέ, παρακολουθώντας ήσυχα τα πράγματα να εξελίσσονται γύρω του. Ο Βρετανικός Κοντότριχος, είναι ήρεμος και ήσυχος και όχι ιδιαίτερα ομιλητικός. Σπάνια θα τον ακούσετε να νιαουρίζει.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμά του απαιτεί ελάχιστη φροντίδα, μια και δεν μπλέκεται εύκολα. Βουρτσίζετε περιστασιακά.

Είναι επιρρεπής στη παχυσαρκία, πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής του. Ενήλικες γάτες (5 – 10 χρονών), στειρωμένες και ευνουχισμένες ή γάτες που μένουν μόνιμα σπίτι, παρουσιάζουν, ως φυσικό, αυξημένη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρες. Φροντίζετε να παρέχετε ένα ισορροπημένο, προσεγμένο διαιτολόγιο.

ΥΓΕΙΑ

Ο Βρετανικός Κοντότριχος είναι σε γενικές γραμμές ένας πολύ υγιής γάτος, με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Είναι επιρρεπής σε ουλίτιδα, γι’ αυτό και χρειάζεται να δώσετε προσοχή σε θέματα υγείας και φροντίδας των δοντιών, όπως επίσης και σε καρδιοπάθειες ήπιας ή και σοβαρής μορφής. Οι γενετικές αυτές ασθένειες επηρεάζουν ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού των γάτων αυτών και επιπλέον, οι εκτροφείς σήμερα είναι σε θέση να εντοπίζουν τέτοια προβλήματα και σταδιακά να τα εξαλείφουν μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

14 – 20 χρόνια

Προσοχή!

Ο Βρετανικός Κοντότριχος και ο Ρωσικός Μπλε είναι δύο διαφορετικές ράτσες γάτου, αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται πανομοιότυποι.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ καλό άρθρο!

Εκτροφέας Βρετανικής Κοντότριχης γάτας Μιχάλης Τζουραμάνης 6945225375

Δημοσίευση σχολίου