Καλωσορίσατε στο Kitties Haven!

Ένα site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες και αυτούς που τις αγαπούν. Στις σελίδες του θα βρείτε άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γατούλα σας και να τη φροντίσετε σωστά, κριτικές γάτο-προϊόντων, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών και συνδέσμων, μια εικονική κοινότητα για να λύσετε τις απορίες σας και να γνωριστείτε με τα άλλα μέλη και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα τόσο μικρό κειμενάκι και θα ανακαλύψετε στην πορεία! Τώρα βρίσκεστε στην αρχική σελίδα στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από διάφορες περιοχές του site, αλλά όχι από όλες! Για να μεταβείτε στις υπόλοιπες περιοχές κάντε κλικ σε κάποιο κουμπί από το μενού κάτω.

Tα γατάκια & τα ......άκια

Πως να εκπαιδεύσω το γατάκι μου σωστά ...

on Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009



Δεν ξέρατε ότι και τα γατάκια εκπαιδεύονται? Κι όμως ακριβώς όπως τα σκυλάκια χρειάζεται να λάβουν κι αυτά τη βασική τους εκπαίδευση, εάν το παραμελήσετε θα βρεθείτε με ένα γάτο ή γάτα εφιάλτη, με τα έπιπλα σας κρόσσι, τις κουρτίνες σας ξεσκισμένες σε σχήμα δαντέλας και δύο γατήσια μάτια να σας κοιτάζουν γεμάτα απορία και γλύκα. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται πολύ ευκολα και θα τα αποφύγετε με σιγουριά αν εκπαιδεύσετε το γατάκι σας με τη μέθοδο που ακολουθεί.

Το γατάκι σας είναι αδέσποτο γατάκι η κάποιο ρατσας? Και στις δύο περιπτώσεις η ίδια ακριβώς δουλειά σας περιμένει. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν πηρατε γατάκι της γατοομάδας γιατι εκτος σπάνιωων περιπτώσεων τα δίνουμε ηδη εκπαιδευμένα για σπίτι. Για να εχετε ένα γατάκι σαν αυτά που βλέπετε και λαχταράτε στις φωτογραφίες, ήρεμο ήσυχο και καλά εκπαιδευμένο θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια απλή διαδικασία αλλά με ειδικό τρόπο.


ΓΙΑ Γατακι εως 8 μηνών προ της στειρωσης του

Δημιουργειτε Κλίμα Ασφάλειας και Στοργής στο γατακι σας.


Φροντίζετε αν το αγγαλιάζετε κα να το χαιδεύετε πολύ συχνα με μια απαλή και σταθερή αγγαλία. Οσο πιο μικρό αγγαλιάζεται ένα γατάκι τόσο πιο εύκολα εξοικειώνεται με τον άνθρωπο. Υπάρχουν γατάκια που προτιμούν το χάδι ενώ είναι στο έδαφος, μπορείτε να το σεβαστείτε ή να επιμείνετε στο να συνηθίσουν και την αγγαλία με μικρές δόσεις. Μετά από κάθε αγγαλιά τα ταίζετε κατάλληλη για την ηλικία τους τροφή και μπορείτε να δώσετε και μια έξτρα λιχουδιά εαν έκαναν προόδους στο θέμα αγγαλιάς. Έτσι θα συνδυαστεί η αγγαλιά σας με θετικά ερεθίσματα. Ολη αυτή η διαδικασία εάν έχετε φυσικά πολύ τρυφερό σε χαρακτήρα γατάκι είναι πολύ εύκολη και είναι πιο δύσκολη με τα πιο δύσπιστα γατάκια ανεξαρτήτως φύλλου. Παράλληλα όταν είναι στο έδαφος μπορείτε να του πετάξετε μαλακά μια μπαλίτσα ή ένα ειδικό παιχνιδάκι για να αρχίσει να μάθει να παίζει. Στην αρχή θα αντιδράσει ανάλογα με το χαρακτήρα και την ηλικία του. Μπορει να ειναι αδιάφορο η φοβισμένο αν είναι πολύ μικρό ή φοβικό ή να μπει κατευθείαν στο πνεύμα εάν είναι κοντά 3 μηνών και πιο άνετο σε χαρακτήρα. Θα παίζετε λοιπόν κάθε μέρα μαζί του στο πάτωμα ή δίνοντας του να πιάσει ένα παιχνίδι με καλάμι ψαρέματος. Το συχνό ποιοτικό τάισμα η σταθερή και θετική επαφή με το σώμα και τις μυρωδιές σας και το διασκεδαστικό παιχνίδι θα το κάνουν να αισθανθεί σύντομα άνετα μαζί σας. Έτσι θα αναπτυχθεί σιγα σιγα μεταξύ σας μια σχέση στοργής. Όλα αυτά θα το προδιαθέσουν θετικά προς εσάς και θα καταλάβει ότι έχετε καλές προθέσεις. Αυτό είναι το απαραίτητο συστατικό κάθε ανθρώπου που θέλει να εκπαιδεύσει τη γάτα η το γατάκι του. Αν δεν δημιουργηθεί οποιαδήποτε εκπαίδευση θα αποτύχει. Αφου το δημιουργησετε μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση του.

Οι κινήσεις σας θα πρέπει αν μην εχουν άγχος αγωνία ή ανυπομονησία. Θα πρέπει αν δείχνουν σταθερότητα και απαλή δύναμη. Ενας τροπος για να το πετύχετε είναι να σκέφτεστε ότι θα εκπαιδεύσετε πολύ καλα το γατάκι σας και ότι πρόβλημα υπάρξει θα το αντιμετωπίσετε και ότι δεν χρειάζεται να ανυσηζείτε για τίποτα όλα τελικά θα καταλήξουν καλά.

Β. Αρχίζετε την εκπαίδευση του

Φτιάχνετε αν δεν έχετε ήδη φτιάξει σε μία γωνία μια φωλιά στο γατάκι σας σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, με το γατοφόρο του ανοιχτό, την ειδική τουαλέττα για άμμο γάτας, ένα ονυχοδρόμιο, μπωλάκια για κροκέτες, κονσέρβα και νεράκι, παιχνίδια και πολλά μαλακά αντικείμενα όπως χαλάκια κάτω ή αρκουδάκια λούτρινα. Αυτά θα το προδιάθεσουν θετικά.

Μάθημα ένα: του μαθαίνω να μένει και μόνο του

Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να κλείσουν ένα γατάκι μονο του σε ένα δωμάτιο και έτσι τα περισσότερα ζώα αναπτύσσονται κακομαθημένα χωρίς να ξέρουν αν μένουν μόνα και κακοποιούν τις πορτες η ουρλιάζουν απελπισμένα. Εσείς στο δικό σας γατάκι θα φροντίσετε να του μάθετε να μένει ευχάριστα μόνο του από μικρό για να αποφύγετε παράπονα γειτόνων και γατάκια κακομαθημένα αν απουσιάζετε. Αυτό θα το πετυχετε εάν δεχτείτε πρώτα ο ίδιος ότι είναι κατι καλό γι αυτό το να το μάθει. Έτσι πρακτικά κάθε φορα που θα παίζετε ή θα του δίνετε να φάει αφού περάσατε ώρα μαζι ποιοτικά θα φεύγετε κλείνοντας την πόρτα χωρίς πολλά πολλά αφού πρίν θα έχετε αφήσει ένα αρκουδάκι να το αγγίζει. Το ραδιόφωνο ανοιχτό βοηθά επίσης. Εάν το γατάκι έχει ισορροπημένο χαρακτήτα και εάν ξενογυρνάτε τακτικά θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι μια φυσική διαδικασία και δεν θα ανυσηχεί. Προσοχή να μην κάνετε «τραγικούς αποχαιρετισμούς» και να μην το φωνάζετε να δείτε τι κάνει έξω από την πόρτα ή να ανοίγετε κάθε τρείς και λίγο. Είναι μια χαρά δείξτε εμπιστοσύνη.

Μάθημα δύο: Του μαθαίνω να μπαίνει και να μένει στη γατοφόρο του

Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν εκπαιδεύουν το γατάκι τους στο να μένει μέσα στη γατοφόρο ή να μεταφέρεται με κάποιο μέσο και έτσι εάν αυτό αρρωστήσει και χρειαστεί να φιλοξενηθεί σε γιατρό ή να μεταφερθεί έχουν μπροστά τους ένα ζωο απαρηγόρητο και πολύ ανύσηχο που δημιουργεί προβλήματα. Έτσι εσεις το μαθαίνετε το βράδυ όταν κοιμάται να μπαίνει στη γατοφόρο του να κοιμηθεί όπου έχετε βάλει μαξιλαράκι και ένα αρκουδάκι. Εξίσου το βάζετε για μια ώρα τη μέρα μεσα στη γατοφόρο του με ότι του αρέσει περισσότερο να τρώει και το αφήνετε λίγο εκεί έτσι ώστε να συνδυάσει τη γατοφόρο του με κατι πολύ λαχταριστό.

Μάθημα τρία: Του μαθαίνω να πηγαίνει στην άμμο του

Πολλοί σύντροφοι γάτας παραπονιούνται ότι το γατάκι τους δεν χρησιμοποιεί σωστά την άμμο. Για να το διορθώσετε αυτό κάθε φορά που του δίνετε να φαει κατι λαχταριστό (δυο φορές τη μερα γενικά) κάθεστε δίπλα του και όταν τελειώσει το πιάνετε μαλακά και του δείχνετε την άμμο βάζοντας το μέσα και χαιδεύοντας το, ενώ το κρατάτε εκεί και το ενθαρύνετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε γατάκια ήδη από την εποχή που είναι με μπιμπερό γύρω στον ένα μήνα και κάτι. Εαν δεν πιάσει το νόημα κατευθείαν του πιάνετε μαλακά τα μπροστινά ποδαράκια και το κάνετε να σκάψει, ότι θα του μάθαινε δηλαδή η μαμά του ή θα το έβλεπε και θα μάθαινε μιμούμενο. Λογικά μετά από μερικά τέτοια μαθήματα θα πάει μόνο του και ειμαι σημαντικό να το επιβραβεύετε με χάδια τις πρώτες φορές και να του λέτε μπράβο.

Μάθημα τέσσερα: Του μαθαίνω το ονυχοδρόμιο

Όταν το γατάκι σας φάει και κάνει την ανάγκη του αρχίζει συχνά να έχει κέφια και θέλει παιχνίδια. Εκείνη είναι η κατάλληλη ώρα να το μάθετε ονυχοδρόμιο. 'Εχετε την επιλογή ενός ονυχοδρόμιου επίπεδου σαν χαλάκι ή ενός όρθιου σαν στήλου. Πολλά γατάκια έχουν μια φυσική τάση προς το ένα η το άλλο. Καλό είναι να την ακολουθήσετε. Πάρτε ένα καλής ποιότητας στήλο ή χαλάκι και πάρτε του τα μπροστινά ποδαράκια και βάλτε το να τα ξυσει καθοδηγώντας το εκεί. Στο ονυχοδρόμιο στήλο μπορείτε να το κρεμάσετε από τα νυχάκια του απαλά έτσι θα καταλάβει πιο γρήγορα ή ακόμη να το δελεάσετε με παιχνίδια που έχουν τα ονυχοδρόμια όπως μπάλες η ποντίκια. Με λίγες επαναλείψεις θα μάθει μια χάρα και θα γλυτώσετε τα έπιπλα σας. Αργότερα θα τοποθετήσετε ένα δυο τέτοια ονυχοδρόμια στο σπιτι κατά προτίμηση δίπλα σε καναπέδες έτσι ώστε εύκολα να το μετακινείτε εάν πάει να πειραματιστεί σε αλλα μέρη για ξύσιμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου